Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilukunnat valittiin, mukana 17 kuntaa pohjalaismaakunnista

Opetus- ja kulttuuriministeriö testaa kaksivuotista esiopetusta elokuun 2021 alusta toukokuun 2024 loppuun.

Pohjalaismaakunnista mukana kokeilussa ovat Ilmajoki, Kokkola, Kruunupyy, Kurikka, Laihia, Vaasa ja Vöyri sekä Kauhavan, Evijärven ja Lappajärven muodostama yhteisalue.

Näistä kunnista valitaan myöhemmin kokeilutoimipaikat ja niille verrokkipaikat.

Pohjalaismaakunnista mukana kokeilussa ovat lisäksi Alajärven ja Vimpelin yhteisalue sekä Kaustinen ja Maalahti. Näistä kunnista valittaville ryhmille ei kuitenkaan ole verrokkiryhmää oman kunnan sisältä.

Kokeilussa on myös kolmas ryhmä, josta valitaan pelkästään verrokkiryhmiä sellaisten kuntien ryhmille, joille ei ole verrokkia oman kunnan sisällä. Pohjalaismaakunnista tähän ryhmään kuuluvat Kaskinen, Kristiinankaupunki ja Ähtäri.

Verrokkiryhmät eivät järjestä kaksivuotista esiopetusta.

Kokeilu kohdistuu vuonna 2016 ja 2017 syntyneisiin lapsiin. Kuntia, joissa järjestetään kaksivuotista esiopetusta elokuusta alkaen, on kaikkiaan 102.

Kokeiluun valittiin kokeilulain mukaisesti satunnaisotannalla kuntia tai kunnista koostuvia alueita. Kokeilutoimipaikat sekä koe- ja verrokkiryhmän lapset päätetään myöhemmin alkuvuonna 2021.

Miniteriö kertoo tiedotteessaan, että kokeilun tarkoituksena on vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa, kehittää esiopetuksen laatua ja vaikuttavuutta, selvittää varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen välisiä jatkumoita, perheiden palveluvalintoja sekä saada tietoa kaksivuotisen esiopetuksen vaikutuksista lasten kehitys- ja oppimisedellytyksiin, sosiaalisiin taitoihin ja terveen itsetunnon muodostumiseen.

– Yksilön ja yhteiskunnan hyvinvointia kasvattava koulutie alkaa varhaiskasvatuksesta, joka tasaa tehokkaasti esimerkiksi perhetaustasta johtuvia oppimiseroja läpi kouluvuosien. Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu auttaa vahvistamaan varhaiskasvatuksen laatua ja tasa-arvoa tuottamalla arvokasta tietoa päätöksenteon tueksi, sanoo opetusministeri Jussi Saramo.

KommentoiLuetuimmat paikallisuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Paikallisia