Kurikka vetää jatkossa maakunnan maatalouslomituspalveluita

Kurikan kaupunki vetää Etelä-Pohjanmaan maatalouslomituspalveluita vuoden 2022 alusta lähtien.

Kurikan kaupungin tiedotteen mukaan linjaus perustuu Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen Melan päätökseen. Etelä-Pohjanmaan maatalouslomituksen paikallisyksiköt yhdistetään 1.1.2022 alkaen.

Etelä-Pohjanmaalla toimii nykyisin viisi maatalouslomituksen paikallisyksikköä: Alajärvi, Alavus, Kauhajoki, Kauhava ja Kurikka.

Lomituspalvelut kattavat Alajärven, Alavuden, Kristiinankaupungin, Kauhajoen, Kauhavan, Kurikan, Lapuan, Seinäjoen ja Ähtärin kaupungit sekä Evijärven, Ilmajoen, Isojoen, Isonkyrön, Karijoen, Kuortaneen, Laihian, Lappajärven, Soinin, Teuvan ja Vimpelin kunnat.

Etelä-Pohjanmaalla lomituspalveluja saa hieman alle 2000 maatalousyrittäjää. Lomittajat tuuraavat maatalousyrittäjää, jos tämä sattuu sairastumaan tai pitää vapaata. Etelä-Pohjanmaalla on noin 300 vakituista maatalouslomittajaa, joiden lisäksi on paljon määräaikaista työvoimaa. Lomituspalvelujen hallinnossa työskentelee 25 työntekijää.

Kurikan kaupunki on luonnollisesti mielissään Melan päätöksestä.

– Kurikan kaupungin valinta Etelä-Pohjanmaan lomitusyksikön vetäjäksi tukee hyvin kaupungin strategiaa, jossa visiona on, että Kurikka on Suomen paras ja rohkein maaseutukaupunki 2025, kaupungin tiedotteessa todetaan.

Mela päätti uudistaa lomituspalvelujen hallintoa, koska palveluja tarvitsevien maatalousyrittäjien määrä ja lomituspäivien määrän ennustetaan laskevan. Päätöksen taustalla ovat sosiaali- ja terveysministeriön linjaukset. Ministeriön mielestä lomituspalvelujen hallintoa on tarpeen uudistaa jo ennakoiden. Ministeriössä istuu parhaillaan työryhmä, joka pohtii lomituspalvelujen hallintoon suurta uudistusta.

– STM katsoo, että maatalouden rakennemuutoksen nopean etenemisen johdosta maatalouslomitushallintoa on tarpeen sopeuttaa jo ennen suunnitteilla olevaa laajempaa hallinnon uudistusta, jonka arvioidaan toteutuvan mahdollisesti vuonna 2025.

Lisäksi parlamentaarinen työryhmä selvittää sote-maakuntien tehtäviä. Myös lomitus on mukana tässä tarkistelussa.

– Melan käynnistämä paikallisyksikkörakenteen uudistus ottaa huomioon myös pitkän tähtäimen suunnitelmat lomitushallinnon uudistamiseksi.

KommentoiLuetuimmat paikallisuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Paikallisia