Yli 400 miljoonan euron jätti-investointi Etelä-Pohjanmaalle – Pallonevan turvetuotantoalueelle nousee yksi Euroopan suurimmista aurinkovoimala-alueista

KAUHAJOKI

Kauhajoen ja Kurikan rajalla sijaitsevalle Pallonevalle nousee yksi Euroopan suurimmista aurinkovoimala-alueista. Alueella on useita maanomistajia, joiden kanssa on tehty maanvuokrasopimukset.

Yksi maanomistajista on kauhajokelainen turveyrittäjä  Marko Nummijärvi.

– Tiesin, että paikallinen uusiutuvan energian yrittäjä Jaakko Leppinen on kehittänyt ja rakentanut tuulivoimapuistoja jo useamman vuoden ajan, joten päädyimme juttelemaan Pallonevan alueesta, Nummijärvi kertoo tiedotteessa.

Leppinen on kauhajokelainen tuulivoima-alan yrittäjä, joka on jo aiemmin tutustunut aurinkovoimaan ja pohtinut sen hyödyntämistä.

 

Hollantilainen osakas mukana

 

Kaksikon ideariihen tuloksena syntyi uusi osakeyhtiö nimeltään ATP Palloneva Oy. Kolmanneksi osakkaaksi uuteen kauhajokelaiseen yritykseen he pyysivät hollantilaisen Ard de Pootin, jolla on suhteet eurooppalaisiin aurinko- ja tuulivoimala-alueiden laitevalmistajiin sekä kansainvälisiin rahoittajiin. Näin ollen kolmikolla on omasta takaa resurssit viedä yli 400 miljoonan euron hanke maaliin saakka.

 

Miljoona aurinkopaneelia

 

Suunnitelma sisältää kokonaisteholtaan noin 250-500 megawatin aurinkovoimala-alueen sekä enintään 45 megawatin tuulivoimala-alueen, johon tulee seitsemän tuulivoimalaa. Aurinkovoima-alueen kokoluokasta kertoo jotakin se, että paneelien lukumäärässä puhutaan jopa miljoonasta paneelista.

– Vastaavan kokoluokan alueet ovat vielä harvinaisia, mutta mikäs sen täydellisempi paikka kuin vanha turvealue. Pallonevan hankealueella on nimittäin pääosin turvetuotannosta poistuneita ja poistuvia alueita sekä alueita, joille ei ole myönnetty uusia turvetuotantolupia, Leppinen sanoo.

Hanke tullaan liittämään verkkoon olemassa olevan Seinäjoki-Ulvila-sähköinjan yhteyteen rakennettavalle sähköasemalle. Fingrid on aloittanut teknisen liittymäselvityksen uutta sähköasemaa varten, joka lisää liittymämahdollisuuksia tulevaisuudessa myös muille sähköenergiahankkeille.

 

Palloneva on samalla testialue

 

Palloneva tulee hyödyttämään muita energiahankkeita muutenkin kuin vain uuden sähköaseman kautta. Pallonevalla on tarkoitus tutkia ja testata, miten aurinkopaneeleja pystytään rakentamaan moduulimaisesti sekä huoltamaan pehmeällä ja tiettömällä alueella. Tässä suurena apuna on paikallisten turveasiantuntijoiden vuosikausien kokemus turvetuotannosta ja -koneista.

Hanke otti merkittävän askeleen eteenpäin maanantaina, kun Kauhajoen kaupunginhallitus hyväksyi Pallonevan aurinko- ja tuulivoimapuiston osayleiskaavoituksen käynnistämisen. Näin ollen ATP Palloneva ehtii vielä tänä syksynä aloittaa tarvittavat luontoselvitykset.

 

Edit 20.9. klo 21.09: Korjattu, että Pallonevan alueella on useita maanomistajia joiden kanssa on tehty maanvuokrasopimukset ja Marko Nummijärvi on yksi heistä.

Kommentoi


Luetuimmat paikallisuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Paikallisia