OAJ paheksuu Seinäjoen kaupungin opetushenkilöstöön kohdistuvia lomautuksia

Opetusalan Ammattijärjestö ja Seinäjoen kaupungin opetusalan paikallisyhdistys Skopy ry ovat huolissaan Seinäjoen opetus- ja kasvatushenkilöstön lomautuksista, jotka toteutetaan syyslukukauden 2020 aikana. Työnantaja perustelee lomautuksia töiden tilapäisellä vähenemisellä tilanteessa, jossa koronakevään tuhoja tulisi paikata.

Kannanotossaan OAJ ja Skopy kirjoittavat, että lomautukset kunnan opetustoimessa ja varhaiskasvatuksessa johtavat lähes aina enemmän tai vähemmän laittomiin tilanteisiin.

– Oppilaiden ja opiskelijoiden turvallisuus vaarantuu liian suurissa opetusryhmissä ja valvonta on mahdotonta, kun opettajalla on huolehdittavanaan useampi opetusryhmä kerrallaan. Kuka vastaa, jos jotain ikävää tapahtuu? Lähes joka luokassa on useita oppilaita, joilla on erilaisia tuen tarpeita. Lomautusten aikana heille ei pystytä takaamaan tuki- tai erityisopetusta, Skopyn puheenjohtaja Minna Eliala-Kangas toteaa tiedotteessa.

– Kodin ja koulun välinen yhteistyö hankaloituu, kun opettaja ei ole tavoitettavissa. Lukujärjestyksen mukaista opetusta ei voida tarjota, kun vain muutama aikuinen vastaa koko koulun oppilaista. Turvallisuussyistä esimerkiksi käsityötunnit jätetään pitämättä opettajan ollessa lomautettuna. Opetussuunnitelman mukaisen opetuksen antaminen ei todellakaan toteudu, vaikka työnantaja niin on huoltajille vakuuttanut, hän jatkaa.

Varhaiskasvatuksessa lasten ja koulutetun henkilöstön suhdeluvut on tarkoin säädetty.

– Henkilökunnan määrän supistaminen rikkoo lähes aina asetusta, jolla lapsiryhmään turvataan riittävä määrä koulutettua henkilöstöä. Lomauttaessaan varhaiskasvatuksen henkilöstöä kunta ottaa tietoisesti riskin ja vaarantaa lasten turvallisuutta. Kuulemiemme huhujen mukaan Seinäjoen kaupunki kaavailee sulkevansa päiväkoteja varhaiskasvatushenkilöstön lomautusajaksi ja kaikki hoitoa tarvitsevat lapset kootaan yhteen päiväkotiin, Eliala-Kangas sanoo.

Kannanoton mukaan yllämainitut toimenpiteet vaikuttavat erityisen pöyristyttäviltä vallitsevassa koronatilanteessa.

– Lomautusten vuoksi päiväkodeista ja kouluista tulee lasten säilytyspaikkoja. Lapset ja nuoret ovat nyt sijaiskärsijöinä kaupungin huonon taloudenpidon vuoksi. Lomautuksella tavoiteltu säästö ei ole missään järkevässä suhteessa opetukselle ja oppilaille aiheutettuun vahinkoon.

Opetuksen ja koulutuksen lainsäädännön mukaan oppilaalla on oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta ja tarvitsemaansa tukea koulun jokaisena työpäivänä turvallisessa opiskeluympäristössä. Opetusryhmän koon tulee olla sellainen, että opetussuunnitelman tavoitteet voidaan saavuttaa. Lainsäädäntö edellyttää myös riittävää yhdenvertaisuutta opetuksen laadussa ja määrässä jokaisessa Suomen koulussa.

– Seinäjoen lomautuspäätös vaarantaa kaikki nämä lasten ja nuorten oikeudet.

KommentoiLuetuimmat paikallisuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Paikallisia