Pohjanmaan tilanne heikentynyt nopeasti – maakunta jälleen virusepidemian leviämisvaiheessa

Pohjanmaan koronanyrkki painottaa, että päivähoitoon, kouluun, työyhteisöön tai harrastuksiin ei pidä mennä vähäisestikään oireisena. Arkistokuva: Paula Kaskimaa
  • Ilkka-Pohjalainen

Tilanne Pohjanmaalla on kehittynyt nopeasti heikompaan suuntaan. Elokuun aikana viruksen ilmaantuvuus on kolminkertaistunut alueella ollen maanantaina 122.

Pohjanmaan alueella uusia koronavirustapauksia on todettu viimeisen viikon aikana 124. Tilanne on viisinkertaistunut verrattuna kuukauden takaiseen.

Noin puolet tapauksista on esiintynyt Vaasassa, mutta tartuntoja on myös lähes kaikissa muissa alueen kunnissa. Painopiste sairastuneissa on rokottamattomissa tai vain yhden rokotteen saaneissa lapsissa ja nuorissa.

Joukkoaltistumisia on tapahtunut muun muassa päiväkodeissa, ala- ja yläkouluissa sekä urheiluharrastuksissa ja yksityistilaisuuksissa. Viime viikon tapaan sairastuneiden kohdalla todetaan tartuntojen leviävän erittäin herkästi perhepiireissä, mutta myös kouluissa ja harrastusryhmissä.

Suositus etätöihin ja maskien käyttöön jatkuu

Nopeasti heikentyneen tilannekuvan perusteella Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä muistuttaa, että jo lievissäkin oireissa on jäätävä kotiin ja hakeuduttava matalalla kynnyksellä koronavirustestaukseen.

– Tämä koskee niin lapsia, koululaisia kuin aikuisiakin. Päivähoitoon, kouluun, työyhteisöön tai harrastuksiin ei pidä mennä vähäisestikään oireisena, korostetaan sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Vaasan sairaanhoitopiiri pyrkii lisäämään mahdollisuuksia matalan kynnyksen koronavirustestaamiseen.

Maanantain kokouksessa ryhmä päätti, että vahva suositus kasvomaskin käyttöön Pohjanmaan alueella jatkuu syyskuun loppuun saakka. Samoin jatkuu yleinen etätyösuositus.

Aikuisten sekä lasten ja nuorten ryhmäharrastustoimintaan voi osallistua vain täysin oireettomana terveysturvallisuusohjeita noudattaen.

Yksityistilaisuuksia suositellaan järjestämään mahdollisimman pienimuotoisesti ja terveysturvallisuuskeinot huomioiden.

Ryhmä kannustaa väestöä hakeutumaan koronavirusrokotuksiin.

Tällä hetkellä virus näyttää leviävän erityisesti rokottamattomien ja vain yhden rokotteen saaneiden keskuudessa. Väestön kattava rokotesuoja on tärkeä keino tilanteen kohentamiseen.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä on antanut alueen tilannekuvan Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirastolle tiedoksi.

Etelä-Pohjanmaan koronanyrkiltä ei uusia linjauksia

Etelä-Pohjanmaan alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki linjasi, että sairaanhoitopiiri jatkaa kiihtymisvaiheessa.

Nyrkki ei antanut maanantaina uusia suosituksia alueelle, mutta painottaa nykyisten rajoitusten ja suositusten noudattamisen tärkeyttä.

Mikäli tartuntamäärät yhä kasvavat, Nyrkki kokoustaa uudelleen loppuviikosta ja arvioi leviämisvaiheeseen siirtymistä.

Pohjanmaalla yhteensä 2874 koronatartuntaa

Epidemian vaihe: Leviämisvaihe

Koronavirustartuntojen määrä yhteensä: 2874 (23.8.2021)

Alueellinen ilmaantuvuus (14 vrk): 122 (23.8.2021)

Positiivisten näytteiden osuus (viimeisin viikko, keskiarvo): 4,7 %

Sairaanhoitopiirissä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleet (23.8.2021): 16 henkilöä.

Etelä-Pohjanmaalla yhteensä 1256 koronatartuntaa

Epidemian vaihe: Kiihtymisvaihe

Tartuntojen kokonaismäärä on 1256. Suurin osa tartunnoista tulee nyt yökerhoista, festareilta, ravintoloista, työpaikoilta ja kouluista. Lisäksi tartuntoja tulee perheenjäseniltä tai muista sosiaalista kontakteista ja vähäinen määrä ulkomailta.

Menneellä viikolla todettiin 87 uutta koronavirustartuntaa, mikä on suurin luku koko tähänastisen pandemian aikana.

14 vuorokauden ilmaantuvuus 86/100 000 asukasta ja positiivisten koronatestien osuus 1,9%.

Karanteeniin määrättiin menneellä viikolla satoja henkilöitä. Tämä käsittää yli 10 koululuokkaa, useita toisen asteen luokkia, urheiluseurojen joukkueita ja työpaikkoja. Karanteenin aikana sairastuneiden määrä oli 62 %.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli