Seinäjoki pärjäsi Vaasaa ja Kokkolaa paremmin Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa

SEINÄJOKI, VAASA

Asuntosijoittajan näkökulmasta houkuttelevimmat kaupungit ovat Tampere, Turku ja Vantaa.

Seinäjoki oli sijalla 21, Vaasa sijalla 25 ja Kokkola sijalla 26 vertailussa mukana olleiden 27 kaupungin joukossa. Viimeiseksi sijoittui Kouvola.

– Vaikka Seinäjoki päihittikin vertailussa Vaasan ja Kokkolan, sijoittuivat kaikki pohjalaismaakuntien keskuskaupungit vertailun häntäpäähän. Seinäjoen ja Vaasan sijoitusta heikensi erityisesti heikot arviot tulevien vuosien vuokratuotosta suuremmissa vuokra-asunnoissa. Jos tarkastelussa olisi ollut pelkät yksiöt, erityisesti opiskelijakaupunki Vaasan sijoitus olisi kohentunut. Kokkolassa vuokratuottoarvio on kolmikon paras, mutta hintakehityksen ennuste on taas puolestaan koko vertailun negatiivisin, kertoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Yksiöiden kysyntä vaihtelee lukuvuoden ajankohdan mukaan

Vapaarahoitteiset vuokrat nousivat tammi-maaliskuussa vuodentakaisesta Vaasassa 0,5 prosenttia, Kokkolassa 0,3 prosenttia ja Seinäjolla 0,1 prosenttia.

Yksiöiden vuokrat nousivat Vaasassa (+1,0 %) selkeästi nopeammin kuin Kokkolassa (+0,4 %) ja Seinäjoella (+0,3 %).

Kaksioiden vuokrat nousivat kaikissa kaupungeissa hyvin samansuuntaisesti 0,2–0,4 prosenttia. Kolmioiden ja suurempien asuntojen vuokrat laskivat hieman Seinäjoella (-0,1 %), pysyivät ennallaan Kokkolassa (0,0 %) ja nousivat aavistuksen Vaasassa (+0,1 %).

– Kaupungeista Seinäjoki pärjää parhaiten, kun tarkastellaan väestöennustetta sekä kaupungin vuokranantajien antamaa arviota kaupungin kehitysnäkymistä.

Asukasluvun ohella kaupungin asuntotarjonta on kasvanut voimakkaasti, minkä seurauksena arvio vuokrakehityksestä on heikoin kaikista vertailun kaupungeista.

Vaasa on opiskelijakaupunki, jossa lähes joka viides vastaantulija on korkeakouluopiskelija. Yksiöiden kysyntä vaihteleekin kaupungissa voimakkaasti lukuvuoden ajankohdan mukaan.

Kokkolassa taas vuokralainen löytyy keskimäärin nopeimmin tyhjään vuokra-asuntoon, mutta kaupunki häviää kehitysnäkymissä sekä Vaasalle että Seinäjoelle, Rokkanen toteaa.

Suomen Vuokranantajien kaupunkiranking perustuu Pellervon taloustutkimuskeskuksen (PTT) laskemiin kaupunkikohtaisiin ennusteisiin asuntosijoittamisen tuottojen kehityksestä, asuntojen markkinointiaikoihin Vuokraovi.com-sivustolla sekä alueellisiin kehitystekijöihin.

Kommentoi


Luetuimmat paikallisuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Paikallisia