Uutiskooste lauantaiaamuksi: Ukrainassa 25 ihmistä on kuollut sotilaskoneen pudottua maahan, USA:ssa seitsemän miljoonan koronatartunnan raja rikki

Lue tästä koosteesta STT:n uutiset aamuksi

 

Ukrainassa 25 ihmistä on kuollut sotilaskoneen pudottua maahan Harkovan alueella

 

Ukrainassa 25 ihmistä on kuollut sotilaskoneen pudottua maahan Harkovan alueella, kertovat maan viranomaiset uutistoimisto Tassin ja uutiskanava CNN:n mukaan. Lisäksi kaksi ihmistä on vakavasti loukkaantunut. Loukkaantuneiden kerrotaan olevan kriittisessä tilassa.

Harkovan alue on Ukrainan itäosassa lähellä Venäjän rajaa. Ukrainan ilmavoimien mukaan Antonov-26-kuljetuskoneen kyydissä oli miehistöä ja kadetteja. Maan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmaisi surunvalittelunsa "kauheasta tragediasta" ja kertoi matkustavansa onnettomuuspaikalle lauantaina.

Koneessa oli yhteensä 27 ihmistä, joista 20 oli kadetteja ja loput miehistön jäseniä. Onnettomuus tapahtui hieman ennen iltayhdeksää. Kyseessä kerrotaan olleen harjoituslento.

 

Säteilyhälytyksiä pärähti soimaan tarkkailuasemilla sateiden seurauksena – ei vaaraa terveydelle, kertoo Säteilyturvakeskus

 

Säteilyturvakeskuksen (STUK) tarkkailuasemilta tuli myöhään perjantaina ilmoituksia säteilytasojen noususta. Pelastuslaitos sai säteilyhälytyksen Paraisten Houtskarista iltakymmeneltä sekä Eurajoelta puolenyön jälkeen.

Pelastuslaitoksella ei ollut tehtävää. STUKin mukaan molemmat hälytykset johtuivat Länsi-Suomen yllä liikkuneesta sadealueesta, joka painoi ilmassa olevia luonnollisia radioaktiivisia aineksia kohti maanpintaa ja kasvatti säteilytasoja mittausasemilla.

 

USA:ssa seitsemän miljoonan koronatartunnan raja rikki

 

Yhdysvalloissa ylitettiin perjantaina seitsemän miljoonan koronatartunnan raja. Asia selviää John Hopkins -yliopiston seurannasta.

Yhteensä tautitapauksia on maassa todettu koronatesteillä 7 005 746 kappaletta. Luku on maailman korkein.

Seuraavaksi eniten tartuntoja on Intiassa, jossa lukema on 5,8 miljoonaa. Kolmantena listauksessa on Brasilia, jossa on todettu 4,7 miljoonaa tartuntaa.

Yhdysvalloissa on tähän mennessä raportoitu yli 203 000 koronaan liittyvää kuolemantapausta. Tämäkin luku on maailman korkein.

 

Kansa luottaa vahvimmin, kun koronasta viestii Niinistö tai Marin

 

Koronaviestinnästä saavat eniten kiitosta presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.), selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta. Tulosta voi luonnehtia odotetun kaltaiseksi.

Niinistön osuuden arvioi erittäin tai melko hyväksi 69 prosenttia ja Marinin 67 prosenttia vastanneista.

Enemmistö kansasta antoi kyselyssä erittäin tai melko hyvän arvion myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) edustajille (61 prosenttia) ja maan hallitukselle kokonaisuutena (57 prosenttia).

 

Etelä-Suomi kylpee tänään ja huomenna lämpimässä säässä

 

Tänään saatetaan päästä nauttimaan jopa yli 20 asteen kesäisistä lämpötiloista ainakin Etelä- ja Itä-Suomessa, sillä kaakosta leviää jälleen uusi lämmin rintama, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Sunnuntaiksi lämmin ilma leviää noin Oulun korkeudelle. Kaikkein lämpimintä säätä ennustetaan sunnuntaina Länsi-Suomeen.

Lappi puolestaan viilenee, ja siellä jäädään alle 10 asteen lämpötiloihin sekä tänään että huomenna.

Keskimääräistä lämpimämmän sään odotetaan jatkuvan ainakin syyskuun loppuun, vaikka huippulukemiin viikonlopun jälkeen ei enää yllettäisikään.

KommentoiLuetuimmat paikallisuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Paikallisia