Viikonlopun hyvä keli sai isännät ja emännät pelloille – puinnit hyvään malliin koko maakunnassa

Syyskuulle käännyttäessä epävakainen säätila on ollut viljelijöiden kiusana. Puinnit ovat katkenneet moneen kertaan sateista johtuen.

Sadetta on saatu Etelä-Pohjanmaan alueella enemmän kuin tavallisesti. Tämän syksyn erikoisuus on ollut, että tavallisesti vehniä korjataan viimeisenä ja ohraa ensimmäisenä, mutta jälkiversonnan vuoksi monella tilalla puintijärjestys on ollut päinvastainen.

Viikonlopun hyvä säätila sai isännät ja emännät pellolle ja viikonlopun aikana puinteja saatiin hyvään malliin koko maakunnassa. Syysviljat on saatu puitua ja jäljellä on vielä kevätkylvettyjä kasveja.

Eniten puimatta on viljoista vehnää ja ohraa ja öljykasveissa ollaan alkutekijöissä. Nyt toivotaan, että isoja sateita ei tulisi, vaan sato saataisiin korjattua hyvissä olosuhteissa.

Rukiista hyvä sato

Syysviljat puitiin hyvissä olosuhteissa ja hyvälaatuisena. Erityisesti rukiilla satotaso on ollut hyvä. Myös erinomaisia onnistumisia on saatu.

Syysvehnissä satotaso oli vaihteleva. Ruista on ehditty kylvää keskimääräistä vähemmän johtuen puintien venymisestä ja rukiin matalasta hintatasosta.

Keskimäärin maakunnassamme puinneista on tehty reilu 60 prosenttia.

Viikonlopun hyvissä keleissä puinnit ovat edistyneet vauhdilla. Viljojen laatu on ollut kohtalaisen hyvää. Viljan hehtolitrapainot ovat olleet keskimääräisellä tasolla. Kevätviljoilla satotasot ovat jääneet keskimääräistä pienemmäksi tänä vuonna.

Suurimpia epäonnistumisia on tänä vuonna ollut ohralla. Kaurojen satotaso on ollut kohtuullinen. Rypsin puinnit ovat myös käynnistyneet. Valkuaiskasveista hernettä ja härkäpapua on puitu jo paljon maakunnassamme. Puinnin haasteena on ollut epätasaiset kasvustot. Satotasoissa on ollut paljon tilakohtaista vaihtelua.

Ruokaperunasadosta odotetaan vähintään keskimääräistä varsinkin maakunnan pohjoisosissa. Silti osalla tiloista ei päästä normaaliin satotasoon tänä vuonna.

Ruokaperunan laatua on heikentänyt kesän ääriolojen aiheuttamat kasvuhalkeamat. Tärkkelysperunasatoa näyttää nyt tulevan enemmän kuin viime vuosina.

Lähes puolet kaikesta perunasta on korjattu, vaikka sateet ovat keskeyttäneet nostoja ja paikoin on ollut liian märkää. Joissain tapauksissa myöhäisemmillä lajikkeilla kuori ei ole vielä kestänyt nostoa.

KommentoiLuetuimmat paikallisuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Paikallisia