Voinko saada koronavirustartunnan kissastani tai koirastani? Ruokavirasto vastaa lemmikinomistajien yleisimpiin kysymyksiin

Lemmikkien omistajien mielessä pyörii nyt monia kysymyksiä. Voiko oma kissa tai koira saada koronatartunnan? Voiko oma lemmikki tartuttaa taudin ihmiseen?

Uskaltaako nyt pusutella karvakuonon kanssa ollenkaan vai pitääkö väistää rakkaudenosoituksia pöpön pelossa?

Ruokavirastossa tiedetään, että ihmisten tiedonnälkä on tällä haavaa varsin kova.

– Meillähän on nyt koronasivut ruokavirasto.fi-sivustolla ja siellä on juuri tämäntyyppisiin kysymyksiin pyritty vastaamaan, ylitarkastaja Hanna Lounela kertoo.

Lounelan mukaan sivustolle tuotetaan uutta materiaalia kaiken aikaa.

Usein kysyttyä: eläimet ja koronavirus COVID-19 -sivulla käydään läpi Ruokaviraston tehtäväkenttään kuuluvia kysymyksiä, jotka liittyvät eläimiin ja COVID-19 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Näitä asioita kysytään usein ja näin Ruokavirasto niihin vastaa

1. Tarttuuko koronavirus COVID-19 lemmikkieläimiin?

– Lemmikkien ei tiedetä sairastuneen COVID-19 koronavirukseen. Hong Kongissa on todettu sairastuneen henkilön koiralta otetuissa näytteissä COVID-19 virusta, mutta koiralla ei ollut sairauteen viittaavia oireita. Ruokavirasto seuraa tilannetta eläinten osalta ja tiedottaa tarvittaessa lisää.

2. Tarttuuko koronavirus COVID-19 muihin kotieläimiin?

– Tämänhetkisen tiedon mukaan koronavirus COVID-19 ei tartu nautoihin, sikoihin tai muihinkaan kotieläimiin, eivätkä kotieläimet ole koronavirus COVID-19 -tartuntojen lähde.

3. Voiko koronavirus COVID-19 -tartunnan saada lemmikkieläimestä?

– Tämänhetkisen tiedon mukaan koronavirus COVID-19 tarttuu ihmisestä toiseen, eivätkä lemmikkieläimet ole tartuntojen lähde. Lemmikkien ei tiedetä sairastuneen, tai välittäneen COVID-19 virusta ihmisiin.

4. Tulisiko koronavirus COVID-19 -tartunnan saaneen henkilön välttää kontaktia eläimiin?

– Mitään erityisiä suojatoimenpiteitä eläinten, esimerkiksi lemmikkien suhteen ei ole tarpeen tehdä koronavirus COVID-19 -tartunnan vuoksi. Mihin tahansa infektiotautiin sairastuneen henkilön on hyvä välttää eläinten tarpeetonta käsittelyä, ja pestä kädet huolellisesti aina esimerkiksi ennen lemmikkien ruokien käsittelyä.

5. Levittävätkö muuttolinnut koronavirus COVID-19 -tartuntaa?

– Tämänhetkisen tiedon mukaan koronavirus COVID-19 tarttuu ihmisestä toiseen, eivätkä muuttolinnut levitä tartuntaa. Luonnonvaraiset linnut voivat kuitenkin levittää muita tartuntoja, esimerkiksi salmonellaa, minkä vuoksi esimerkiksi kuolleita tai sairaita lintuja ei tule käsitellä paljain käsin.

Ruokaviraston nettisivulle pääset tästä linkistä.

KommentoiLuetuimmat paikallisuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Paikallisia