Yön uutiskooste: Ainakin 26 ihmistä kuollut Egeanmeren rannikon maanjäristyksessä, Britanniassa pääministerin odotetaan kertovan uusista koronarajoituksista

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Ainakin 26 ihmistä kuollut Egeanmeren rannikon maanjäristyksessä – Turkissa pelätään uhriluvun vielä kasvavan

Turkissa ainakin 24 ihmistä on kuollut perjantaina Egeanmeren rannikolla tapahtuneen maanjäristyksen seurauksena, kertovat turkkilaislehti Cumhuriyet ja uutistoimisto Anadolu. Noin 800 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen.

Kreikka on toistaiseksi kertonut kahdesta kuolonuhrista Samosin saarella. Kahdeksan ihmistä on loukkaantunut saarella, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo.

Uhrimäärän pelätään yhä nousevan etenkin Turkissa. Maanjäristyksen tuhot tuntuivat erityisesti Turkissa Izmirin kaupungissa ja Kreikan Samosin saarella.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen USGS:n mukaan maanjäristyksen keskus oli Turkissa Izmirin maakunnassa, kertoo BBC. Turkin viranomaisten mukaan maanjäristys oli voimakkuudeltaan 6,6, mutta USGS:n mukaan järistyksen voimakkuus olisi ollut suurempi, 7,0.

Järistys tuntui myös esimerkiksi Ateenassa ja Istanbulissa, kertoo uutistoimisto AFP.

Lue koko uutinen tästä .

Yhdysvalloissa yli 94 000 uutta koronatartuntaa viimeisen vuorokauden aikana – Times: Britanniassa pääministerin odotetaan kertovan uusista koronarajoituksista maanantaina

Yhdysvalloissa koronavirustilanne pahenee entisestään. Viimeisen 24 tunnin aikana maassa on vahvistettu 94 125 uutta tartuntaa, kertoo baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seuranta. Luku kuvaa tilannetta torstai-illasta perjantai-iltaan paikallista aikaa.

Kyseessä on korkein 24 tunnin aikana tilastoitu tartuntamäärä pandemian aikana. Edellinen ennätys on torstailta, jolloin uusia tartuntoja oli yli 91 000.

Yhdysvalloissa jo yli yhdeksän miljoonaa ihmistä on saanut koronavirustartunnan. Virukseen liittyviä kuolemia on lähes 230 000. Yhdysvalloissa on tilastoitu määrällisesti eniten tartunnan saaneita ja virukseen liittyviä kuolemia maailmassa. Maassa on noin 328 miljoonaa asukasta.

Britanniassa pääministeri Boris Johnsonin odotetaan kertovan uusista koronaviruspandemiaan liittyvistä rajoituksista maanantaina, kertoo Times-lehti. Sen mukaan uusien rajoitusten taustalla on erityisesti huoli maan sairaaloiden kapasiteetista tartuntamäärien noustessa.

Timesin tietojen mukaan mahdollisten uusien rajoitusten myötä kiinni menisivät lähes kaikki muut palvelut paitsi keskeiset kauppaliikkeet ja koulutukseen liittyvät toimijat päivähoidosta yliopistoihin. Rajoitusten olisi määrä tulla voimaan keskiviikkona ja jatkua joulukuun alkuun. Timesin lähteen mukaan rajoitusten käyttöönotosta ei ole vielä tehty lopullista päätöstä, mutta tilannetta pidetään huolestuttavana.

Lue koko uutinen tästä .

Berliinin uusi lentokenttä avautuu vuosien myöhästelyn jälkeen – kentän toiminta käynnistyy keskellä lentoliikenteen kriisiä

Saksan pääkaupungissa avataan tänään liikenteelle uusi Berliini-Brandenburgin lentokenttä. Ensimmäiset lennot laskeutuvat kentälle iltapäivällä.

Uusi BER-tunnuksella toimiva kenttä aloittaa toimintansa yhdeksän vuotta suunniteltua myöhemmin. Viivästysten takia kentän kustannusarvio nousi lopulta 6,5 miljardiin euroon eli yli kolminkertaiseksi alkuperäisiin suunnitelmin verrattuna.

Lentokentän rakennustyöt aloitettiin vuonna 2006, ja valmista piti tulla 2011. Toistuvat viivästykset johtuivat niin huonosta projektijohtamisesta, ammattitaidottomasta rakentamisesta kuin kyseenalaisista poliittisista päätöksistä.

Uusi Berliini-Brandenburgin kenttä korvaa vanhan Tegelin lentokentän, joka sulkeutuu lopullisesti viikon kuluttua. Toinen Berliinin vanhoista kentistä, entisen Itä-Saksan pääkenttä Schönefeld, jatkaa toimintaansa uuden Brandenburgin kentän viitosterminaalina.

BER-kentän arvioitiin vielä jokin aika sitten olevan jo valmistuessaan liian pieni kymmenille miljoonille lentomatkustajille. Koronapandemian myötä lentojen ja matkustajien määrä on kuitenkin romahtanut. Kenttä avaakin tänään vain uuden ykkösterminaalin. Myös terminaali 2 on valmis, mutta se avataan näillä näkymin joskus ensi vuoden aikana.

Schalken suomalaispuolustaja Malick Thiaw puski avausmaalin

Saksan Bundesliigan katastrofaalisesti aloittanut Schalke otti perjantai-illan ottelussa kauden toisen pisteen, kun se pelasi 1–1-tasapelin VfB Stuttgartia vastaan.

Gelsenkirchenin ylpeyden ykkösnimeksi nousi joukkueen vasta 19-vuotias suomalaispuolustaja Malick Thiaw, joka puski vapaapotkusta ottelun avausmaalin 30. minuutilla. Se ei kuitenkaan riittänyt voittoon, sillä Stuttgartin Nicolas Gonzalez ampui rangaistuspotkusta 56. minuutilla tasoituksen. Thiawille ottelu oli toinen Schalken avauskokoonpanossa.

Schalken alkukausi on ollut vaikea, sillä kuudesta ottelusta on kasassa kaksi tasapeliä ja neljä tappiota. Joukkue vaihtoi päävalmentajaa syyskuun lopulla, kun yhdysvaltalainen David Wagner sai mennä ja hänen tilalleen tuli Manuel Baum.

Pyhäinpäivää valaisevat hautakynttilät, halloween tuikkii kurpitsalyhdyissä – Yhdysvalloissa naamiaisiin lähteviä ihmisiä opastetaan käyttämään teeman huomioivia suojamaskeja

Tänään pyhäinpäivänä muistellaan menneitä sukupolvia ja kunnioitetaan vainajien muistoa. Perinteisiin kuuluu esimerkiksi viedä läheisten haudoille kukkia, kynttilöitä ja seppeleitä.

Pyhäinpäivänä yhdistyy kaksi juhlaa: alun perin marttyyrien muistoksi vietetty kaikkien pyhien muistopäivä sekä vainajien muistopäivä.

Pyhäinpäivä on kirkollinen juhlapäivä. Suomalaisen perinteen mukaisesti pyhäinpäivään on liittynyt myös sadonkorjuujuhlan eli kekrin vietto. Kekriä on perinteisesti vietetty heti syystöiden valmistuttua.

Lisäksi tälle päivälle osuu muun muassa Yhdysvalloissa vietettävä halloween-juhla. Historiallisesti halloween on ollut sadonkorjuun ja henkien juhla, mutta ajan saatossa sen ovat vallanneet kepposet, kurpitsalyhdyt, naamiaisasut ja karkkien keräily.

Halloween-nimi on alkujaan ollut muotoa All Hallows’ Eve (kaikkien pyhien aatto). Aiemmin vainajahenkien ajateltiin olevan liikkeellä juuri pyhien aattoiltana ja -yönä sekä houkuttelevan eläviä tuonpuoleiseen.

Tänä vuonna koronaviruspandemia muovaa juhlapyhien viettoa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa maan tautikeskus CDC on muistuttanut, että suojamaskin voi korvata halloween-asun maskilla vain, jos maskissa on vähintään kaksi kerrosta hengittävää kangasta, se peittää sekä suun että nenän eikä siinä ole aukkoja. CDC:n mukaan naamiaismaskin käyttäminen suojamaskin alla voi olla vaarallista, jos hengittäminen vaikeutuu. Näin ollen suositus on käyttää halloween-teemaisia suojamaskeja.

KommentoiLuetuimmat paikallisuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Paikallisia