<p>Vakava vaara uhkaa meitä jokaista päivittäin missä ja milloin tahansa.</p><p>Esimerkiksi leivänpala tai karamelli voi yllättäen juuttua kurkkuun, eikä kukaan ole auttamassa. Se saattaa tappaa oikeasti.</p><p>Vuosittain Suomessa kuolee tapaturmaisesti ruokaan tukehtumalla useita kymmeniä. Tilastokeskuksen tilastojen mukaan vuosina 2010–2020 kuolleita oli peräti 632, joista 204 oli tapahtumahetkellä päihtyneenä.</p><p>– Alkoholin vaikutuksen aikana on sammuttu ja oksennettu. Sattumalta on oltu esimerkiksi selällään, jolloin mahan sisältö on jäänyt kurkkuun ja tukkinut hengitystiet, ja tähän on tukehduttu. Kun humalatila on ollut riittävän syvä, siihen tilanteeseen ei ole herätty, Pohjanmaan hyvinvointialueen hallintoylilääkäri <strong>Heikki Kaukoranta </strong>kuvailee yleisiä tilanteita.</p><p>Eniten kuolleita oli vuonna 2010, jolloin niitä tilastoitiin 75. Toiseksi eniten ruokaan tukehtui vuonna 2018. Silloin tapauksia oli 65, kun vuotta aiemmin niitä oli 63. </p><p>Tarkastelujaksolla vähiten ruokaan tukehtumisia oli kaksi vuotta sitten, jolloin 42 ihmisen elämä päättyi ennenaikaisesti.</p><p>Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuston mukaan iäkkäillä tukehtumiskuolemat ovat muita ikäryhmiä yleisempiä. Iäkkäistä tukehtumisen aiheuttamia kuolemia tapahtuu eniten 65–74-vuotiaille. Tässä ikäryhmässä tukehtumiskuolemia on naisia enemmän miehillä. Lasten ja nuorten tukehtumiskuolemia on vuosittain muutamia.</p>.<h2>Nielemiskyvyn heikkeneminen alistaa vaaralle</h2><p>Heikki Kaukoranta arvioi, että ruuan aiheuttamia tukehtumisia on jokaisella alueella Suomessa, myös Pohjanmaalla.</p><p>– Minulla ei ole tiedossa, että Vaasassa olisi ollut tällaisia kuolemantapauksia. Mutta tilastollisesti riski siihen, että joku maakunnan asukkaista saa tällaisen vakavan komplikaation, on noin yksi per vuosi. Varmasti vaaratilanteita on tätä enemmän. </p><p>Vaaratilanteita aiheutuu etenkin heille, joilla nieleminen on heikentynyt esimerkiksi jonkun perustaudin vuoksi. </p><p>– Voidaan puhua dementoivista aivosairauksista, joihin liittyy myöhäisvaiheissa nielemiskyvyn heikkeneminen. Tällaiset ovat herkästi tukehtumisvaarassa. Sen takia se otetaan huomioon ravinnon koostumuksessa ja ravinnon nauttimistilanteessa. </p><p>Työikäisillä ruokaan tukehtumisia aiheuttavat tapaturmaiset syyt. Kaukoranta toteaa, että jotkut henkäisevät ruokaa niin sanotusti väärään kurkkuun. Tällöin ruoka tukkii kurkun.</p><p>– Kun äkkiä säikähtää tai hätkähtää jotain, tapahtuu nopea hengityksen sisäänveto, jolloin ruoka päätyy väärään paikkaan.</p><p>Kaukoranta korostaa, että ruoka kannattaa laittaa suuhun riittävän pieninä paloina. Ruuan hyvä pureskelu on myös välttämätöntä.</p><p>– Jos hotkii ruokaa, voi tapahtua ongelmia. Ja kun joku rupeaa kertomaan jotain hyvää juttua, ruokailuvälineet kannattaa laskea pöydälle ja kuunnella kertomusta. Kun on ollut vitsin huippukohta ja naurettu, sen jälkeen otetaan taas ruokaa.</p>.<h2>Näin voit pelastua</h2><p>Jos ruokaan on tukehtumassa yksin kotona, Kaukoranta opastaa yskimään. Kaukoranta neuvoo myös menemään kyykkyasentoon ja laittamaan pään jalkojen väliin.</p><p>– Siinä ponnistaminen saattaa irrottaa ruokapalan.</p><p>Mikäli vaaratilanne sattuu kaveriporukassa, Kaukoranta sanoo, että kaverin pitää tehdä hyvin ravakka isku tukehtumisvaarassa olevan lapaluiden väliin esimerkiksi kämmenellä. </p><p>– Yksin vessaan ei saa mennä.</p><p>Ratkaiseva apu voi tulla myös Heimlichin otteen avulla.</p><p>– Kaveri nostetaan pystyyn ja sitten rintakehän alta otetaan takaapäin molemmin käsin kiinni ja vedetään kädet itseä päin. Tällöin vatsa- ja rintaonteloiden paineet nousevat, mikä saattaa irrottaa ruokapalan.</p>