Pohjalaismaakunnissa on valtava kehitysvauhti päällä, katso mitä kaikkea tapahtuu vuonna 2023

Huh-heijaa, miten paljon isoja hankkeita on valmistumassa Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla.
Huh-heijaa, miten paljon isoja hankkeita on valmistumassa Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla.
Kuva: Mikko Kiero

Vuosi vaihtuu, pitäkää hatuistanne kiinni! Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla on nimittäin vuonna 2023 meneillään niin paljon isoja rakennushankkeita, ettei asiaa ole helppo uskoa todeksi.

Mutta totta se on. Tähän juttuun on poimittu suuria kehityskohteita eri puolilta pohjalaismaakuntia. Nyt kannattaa vetää syvään henkeä.

Aloitetaan.

Vaasan Laajametsään Mustasaaren ja Vaasan rajalle rakennetaan akkuteollisuuden tarpeisiin varattua GigaVaasan tehdasaluetta. Katuverkosto on nyt valmis ja kokonaisuus siten kauttaaltaan saavutettavissa.

Tällä hetkellä GigaVaasan tilanne on seuraavanlainen:

1) Suomen Malmijalostus ja intialainen Epsilon Advanced Materials ovat solmineet aiesopimuksen, jonka puitteissa yhtiöt arvioivat mahdollisuuksia perustaa Vaasaan anodimateriaalitehdas. Alkuvuodesta 2023 on määrä antaa viranomaisille tarvittavat ympäristöselvitykset.

2) Norjalainen pörssiyhtiö Freyer Battery aikoo rakentaa Vaasaan akkukennotehtaan. Yhtiö on tehnyt asiasta aiesopimukset Suomen Malmijalostuksen sekä Vaasan kaupungin kanssa.

3) Vaasan kaupunki käy tiiviitä neuvotteluja kolmannen alueesta kiinnostuneen tahon kanssa. Tämän kumppaniyhtiön nimeä ei ole vielä julkistettu.

Ilkka-Pohjalaisen tietojen mukaan vuonna 2023 yksi yritys tekee todennäköisesti investointipäätöksen tehtaan rakentamisesta GigaVaasan alueelle. Toinen yritys tekee mahdollisesti saman päätöksen.

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry kertoi GigaVaasan tilanteesta tiedotustilaisuudessa Teamsin välityksellä tammikuussa 2022.
Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry kertoi GigaVaasan tilanteesta tiedotustilaisuudessa Teamsin välityksellä tammikuussa 2022.
Jarno Pellinen

Epecin tehdas valmistuu syksyllä

Ponsse-konserniin kuuluva teknologiayhtiö Epec rakentaa uuden tehtaan Seinäjoen Rovekseen Laakeriväylälle. Kokonaisuus sisältää kolmikerroksisen toimistotilan sekä tehdastilaa yhteensä 8 500 neliömetriä.

Epec valmistaa elektroniikkaa ja tekee ohjelmistoja työkoneiden ja hyötyajoneuvojen valmistajille. Epecin pääkonttori tutkimus-, tuotekehitys-, suunnittelu-, tuki- ja tuotantotoimintoineen siirtyy uusiin tiloihin nykyisistä tiloistaan Seinäjoen kampusalueelta.

Tehtaan rakentaminen on aloitettu keväällä 2022, ja uudet tilat otetaan käyttöön vuoden 2023 loppupuolella.

Elintarviketeollisuudessa siipikarjatehtaan laajennus Nurmossa on Atrian historian suurin investointi. Uudet teurastus-, leikkuu- ja pakkauslinjat sisältävän tehtaan kustannusarvio on 155 miljoonaa euroa.

Työmaalla ahkeroi päivittäin noin 200 henkilöä. Tehdas valmistuu vuoden 2024 loppuun mennessä, ja se lisää Atrian siipikarjan tuotantokapasiteettia 40 prosentilla.

Seinäjoelle suunnitellun datakeskuksen, Datacenterin, ensimmäinen vaihe sai rakennusluvan Itäväylän varrelle marraskuussa. Kaavanmukainen rakennusoikeus on 15 000 kerrosneliömetriä.

Rakennustyöt tulee aloittaa kolmen vuoden kuluessa, joten jo vuonna 2023 saadaan jännittää miten asia etenee.

Epecillä työskentelevä Matias Raumanni tarkistaa mikroskoopilla juotoksen laatua.
Epecillä työskentelevä Matias Raumanni tarkistaa mikroskoopilla juotoksen laatua.
Samuel Hoisko

Valtavia tehdasinvestointeja odotetaan Kaskisiin ja Kristiinankaupunkiin

Kaskisiin suunnitellaan ainakin miljardin euron kartonkitehdasta. Metsä Boardin toimitusjohtaja Mika Joukio paljasti investoinnin suuruusluokan syyskuussa.

– Kaskisten vahvuuksia ovat iso teollisuustontti, jonka kaava-asiat ovat kunnossa sekä se, että se on rannikolla sataman vieressä.

Vuonna 2023 yhtiö tekee esisuunnittelua, ja mahdollinen investointipäätös tehdään aikaisintaan vuonna 2024.

Metsä Boardin suurhanketta esitellään yleisölle tammikuun loppupuolella.

Naapurissa olevaan Kristiinankaupunkiin puolestaan suunnitellaan vedyn tuotantolaitosta ja siihen liittyvää metanointiyksikköä, joiden arvioidaan maksavan 450 miljoonaa euroa. Tehtaan suunnittelu ja lupaprosessit pyritään hoitamaan vuonna 2023, ja rakentamaan on määrä päästä seuraavana vuotena.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Wasa Stationin rakentamisesta vihdoin päätös, Citymarket laajentaa, Laihialle uusi K-Supermarket

Liikerakentamisessa vuoden 2023 suurin hanke on Vaasan entisen linja-autoaseman tontille suunniteltu Wasa Station -monitoimikortteli.

Wasa Stationiin on määrä rakentaa muun muassa kauppakeskus, hotelli, liikuntasali, musiikkitalo, asuntoja sekä liiketiloja. Rakennuttaja on YIT. Vaasan kaupunginvaltuusto hyväksyi toteuttamissopimuksen jo vuonna 2017, mutta hanke ei ole edennyt maaliin saakka suureksi osaksi koronan ja Ukrainan sodan aiheuttaman maailmantilanteen vuoksi.

Valtuusto myönsi joulukuussa YIT:lle yhdeksän kuukauden jatkoajan Wasa Stationin toteuttamissopimukselle, joten päätös rakentamisesta tai hankkeen hautaamisesta tehdään viimeistään syyskuussa.

Kesko sen sijaan on päättänyt tehdä peräti 22 miljoonan euron uudistukset Kivihaan Citymarketiin.

Sinne tehdään 2 500 neliön laajennus, josta 1 000 neliötä käytetään päivittäistavarakauppaan eli ruokapuolelle ja 500 neliötä käyttötavarapuolelle. Lisäksi tulee 1 000 neliötä uutta tilaa, joka sopisi esimerkiksi apteekin käyttöön.

Laihialla avataan kesällä 2023 uusi K-Supermarket. Kauppa rakennetaan Vaasantien ja Ratikyläntien varteen. Tämä on noin kahdeksan miljoonan euron investointi.

Alavudelle rakennetaan vuonna 2021 puretun kaupungintalon tontille palvelukortteli, jonne sijoittuu muun muassa sote-palveluiden keskus, kirjasto ja kaupungin toimintoja.

Havainnekuva Wasa Stationista.
Havainnekuva Wasa Stationista.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tuulivoimapuistoja nousee rannikolle ja sisämaahan, Korsnäsin miljardihankkeen suunnittelu on jo alkanut

Pohjanmaan rannikko on merkittävä alue tuulivoiman tuottamiselle. Joulun alla 2022 saatiin mykistävä uutinen. Metsähallitus ja Vattenfall allekirjoittivat sopimuksen Suomen ensimmäisen avomerialueen tuulivoimapuiston rakentamisesta Korsnäsin kunnan edustalle.

Tuulivoima-alueen suunniteltu vuosituotanto on arviolta viisi terawattituntia, mikä vastaa yli kahden miljoonan kerrostaloasunnon vuotuista sähkönkulutusta.

Investoinnin kokonaisarvo on arviolta 2–3 miljardia euroa sen valmistuessa 2030-luvulla. Kyllä, 2–3 miljardia.

Alueesta on nyt teossa ympäristövaikutusten arviointi, ja sen jälkeen alkaa kaavoitustyö.

Tätä jättipuistoa odotellessa voidaan todeta, että useita tuulivoimapuistoja rakentuu pohjalaismaakuntiin jo alkavana vuotena, kuten nämä:

Alajärvi, Möksy: 39 voimalaa, teho 250,0 megawattia, tuotannossa vuoden 2023 loppuun mennessä.

Kurikka, Rustari: 8 voimalaa, teho 44,0 megawattia. Tuulivoimapuisto on rakennusvaiheessa.

Närpiö, Norrskogen: 17 voimalaa, teho 102,0 megawattia. Valmistuu 2023.

Kristiinankaupunki, Lapväärtti: 31 voimalaa, teho 192,0 megawattia. Valmistuu 2023.   

Vöyri, Mörknässkogen: 5 voimalaa, teho 30 megawattia. Valmistuu 2023.

Tiedot: Suomen Tuulivoimayhdistys ry, tilanne 13.12.2022.

Tuulivoimapuistojen rakentaminen etenee usealla pohjalaispaikkakunnalla.
Tuulivoimapuistojen rakentaminen etenee usealla pohjalaispaikkakunnalla.
Minna Zilliacus

Kauhajoesta aurinkovoiman keskus

Kauhajoesta on tulossa merkittävä paikkakunta aurinkovoiman tuotannossa.

Suomalainen Forus Oy ja tanskalainen Better Energy suunnittelevat rakentavansa Kauhajoelle Mustaisnevan ja Rojunevan alueelle 900 hehtaarin aurinkovoimalan, josta tulee Suomen suurimpiin lukeutuva aurinkovoimala – ellei peräti suurin.

Investoinnin arvo on 400 miljoonaa. Loppuja vuokrasopimuksia tehdään parhaillaan, kaavoitus ja luvitus vuoden 2026 loppuun mennessä, ja alustavien suunnitelmien mukaan rakentaminen alkaa vuonna 2027.

Ruotsalainen energiayhtiö OX2 toteuttaa aurinkovoimalan Kauhajoen Nummijärven kylään vanhalle tupeennostoalueelle, joka on noin 600 hehtaaria. Parhaillaan solmitaan vuokrasopimuksia noin 60 maanomistajan kanssa.

ATP Palloneva Oy tekee Kauhajoen ja Kurikan rajalle Pallonevalle 190 hehtaarin aurinkovoimalan ja enintään 13 tuulivoimalaa. Aluetta kaavoitetaan vuonna 2023.

Kristiinankaupunkiin on tulossa myös kaksi isoa aurinkovoimalaa. Toinen on 121 hehtaarin Kristinestad Solpark, joka on kantakaupungin liepeillä. Toinen alue on Dagsmarkin kylässä, josta CPC Finland on vuokrannut alueita sata hehtaaria.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Seinäjoen asemanseutu uudistuu

Seinäjoen rautatieaseman ympäristö kokee suuren muodonmuutoksen lähivuosina. Valmistelevat rakennustyöt alkoivat loppukesällä.

Ensimmäisessä vaiheessa asemanseudulle rakennetaan perhepalvelukeskus Aallokko, uuden asemahallin sisältävä toimistorakennus, asuin- ja liikerakennuksia sekä noin 450 autopaikan pysäköintitalo. Rakennusvaiheen laajuus on noin 40 000 neliötä.

Vuosi 2023 on kiivaan rakentamisen aikaa, kuten myös seuraava vuosi. Uuden korttelin on määrä valmistua syksyllä 2024.

Rautateillä tapahtuu muutakin. Haapamäen radan sähköistämiseen saatiin 100 000 euroa valtiovarainvaliokunnalta ensi vuoden budjetin niin kutsuttujen joululahjarahojen jaosta. Määräraha käytetään rataosuuksien Orivesi–Haapamäki–Seinäjoki sekä Haapamäki–Jyväskylä sähköistyksen suunnitteluun. 

Samasta potista saadaan pohjalaisten teiden kunnostukseen lähes miljoona euroa. Kohteita on muun muassa Vöyrillä, Alavudella, Lapualla ja Närpiössä.

Vaasan satamaa kehitetään vuonna 2023 etenkin rahtilaivojen kasvaviin tarpeisiin. Rahtilaivoja vastaanottavan Lassen laiturin jatketta pidennetään 144 metrin mitalla.

Kaskisten satamassa alkaa suuren investointiohjelman toteutus. Ensimmäisenä rakennetaan satamasta uusi suora ulosmenotie kantatie 67:lle.

Havainnekuvassa näkyy Seinäjoen uusi asemahalli.
Havainnekuvassa näkyy Seinäjoen uusi asemahalli.
YIT

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uimahalleja kolmelle paikkakunnalle

Liikuntapaikkojen rakentamisessa ovat vuorossa uimahallit. Kuortaneen Urheiluopistolla on määrä rakentaa yli 15 miljoonaa euroa maksava uintikeskus. Suunnittelu aiotaan aloittaa alkuvuodesta 2023.

Ähtäriin saadaan uusi uimahalli. Sen pitäisi olla valmis vuoden 2023 lopussa.

Mustasaaressa kunnanvaltuusto hyväksyi uimahallin uuden kustannusarvion heinäkuussa. Hintalappu on nyt hieman yli seitsemän miljoonaa euroa.

Sepänkylän uimahalli rakennetaan hotelli Vallonian yhteyteen. Se sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Vaasan keskustasta. Rakennustyöt kestävät vuoden 2023 sekä vuoden 2024 alkuvuoden, polskimaan päästäneen keväällä 2024.

Pietarsaaren uuden jalkapallostadionin toteutus sai takapakkia, kun rakennusluvasta valitettiin hallinto-oikeuteen. Päätöstä odotellaan. Jos oikeus hylkää valitukset rakentaminen alkaa vuonna 2023 ja stadion valmistuu kesäksi 2024.

Mustasaaren Sepänkylään suunnitteilla oleva uimahalli on tulossa hotelli Vallonian yhteyteen.
Mustasaaren Sepänkylään suunnitteilla oleva uimahalli on tulossa hotelli Vallonian yhteyteen.
SBB

Juttua varten on haastateltu eri alojen asiantuntijoita ja viranhaltijoita. Lähteinä on käytetty myös pohjalaisia medioita.

Editointi: Esko Kykkänen

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje