– Meno on nyt aika villiä Pohjanmaan tuulivoimarakentamisessa.
Näin toteaa vuoden alussa Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piirin uutena toiminnanjohtajana aloittanut Marjo Lehtisalo.
Perjantaina aamupäivällä hän työsti tuulivoimalausuntoa sekä E-P:n maakuntakaavaa käsittelevää lausuntoa.
– Etelä-Pohjanmaalle on tulossa 28 uutta tuulivoimala-aluetta. Kyseessä eivät ole mitkään pienet alueet. Yhdelle paikalle on suunnitteilla 38 yksittäistä tuulivoimalaa, jo olemassa olevien tuulivoimaloiden lisäksi.
Esimerkiksi Lapuan, Nurmon, Kuortaneen ja Seinäjoen muodostaman alueen keskelle on tulossa useampia tuulivoima-alueita sekä aurinkovoimahanke. Yhtäkkiä siellä voi Lehtisalon mukaan olla satakin voimalaa.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Ekologinen kompensaatio käyttöön
Lehtisalon mukaan on huolestuttavaa, että Pohjanmaan luonnonsuojelupiirin alueella on samanaikaisesti useita tuulivoimahankkeita.
– Ne vievät luonnolta tilaa. Olisi suunniteltava tarkemmin, mihin voimaloita ollaan sijoittamassa eikä vain tussilla piirtäen. Lisäksi tuulivoimahankkeisiin samoin kuin muuhunkin rakentamiseen pitäisi ottaa käyttöön ekologinen kompensaatio.
Se tarkoittaa sitä, että rakentaja tai muu haitan aiheuttaja on velvoitettu korvaamaan luonnolle aiheutuneen haitan. Esimerkiksi rakennushankkeen alle jäävää metsää vastaava, alkuperäistä suurempi alue on suojeltava tai ennallistettava jossain toisaalla.
Tuulivoima-alueita tehtäessä menetetään myös hiilinieluja, Lehtisalo muistuttaa.
– Yksi tuulivoimala tarvitsee 1,5-2 hehtaaria maapinta-alaa. Pitäisi alkaa laskemaan menetyksiä hiilinielujen suhteen. Lisäksi tuulivoima-alue tarvitsee tiestön sekä verkkoon menevät voimalinjat, jotka nekin kaatavat puustoa.
Parannustakin suurin rakennushankkeisiin on menneisiin vuosiin verrattuna tullut.
– Alueiden linnustot kartoitetaan nykyään paremmin, mutta siinäkin on varaa parantaa.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Monilajisuus ja kerroksellisuus kuuluu metsään
Metsät ja puut ovat Lehtisalolle erittäin tärkeitä, eikä vain työn, vaan niin oman kuin muidenkin elämän kannalta. Hän omistaa sekä talousmetsää että luonnontilaista suojeltua metsää.
Käsissä pysyy niin moottori- kuin raivaussahakin.
– Metsää tulee hoitaa harkiten. Nyrkkisääntönä on hyvä muistaa, montako puulajia metsässä kasvaa ja että huoltotoimenpiteiden jälkeenkin lajeja on edelleen sama määrä. Tällä tavoin turvataan metsän elinvoimaisuus ja vastustuskykyisyys.
Lehtisalo viettää metsissä paljon aikaa ja on tällä hetkellä eniten huolissaan metsäluonnon monimuotoisuuden häviämisestä. Hän on käynyt luonto- ja ympäristöneuvojan koulutuksen ja tekee parhaillaan työn ohessa kestävän kehityksen opintoja.
– 70 prosenttia metsäluontotyypeistä on vaarassa kadota. On monia paikkoja, jotka pitäisi suojella. Erityisesti metsien puro- ja lähdealueet ovat hyvin tärkeitä.
Yli satavuotiaat ja sitä vanhemmat metsät olisi Lehtisalon mukaan ilman muuta suojeltava.
– Mikä on ylipäätään meidän kunkin metsäkäsitys? Sitäkin kannattaa miettiä. Minulle metsän muodostaa rikas sekapuusto, kerroksellisuus ja lajikirjo.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Pohjanmaan piirin alueella tapahtuu paljon
Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piirin toimipiste sijaitsee Seinäjoen ydinkeskustassa. Lehtisalo työskentelee välillä konttorissa, mutta pääasiassa hän tekee töitä Mustasaaren ja Pedersören kodeissaan.
Työn toiminta-alue on laaja käsittäen vanhan Vaasan läänin eli Etelä- ja Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan.
– Tämän piirin alueella tapahtuu nyt hyvin paljon eikä vain tuulivoimassa. Tänne on tulossa uutta teollisuutta. Sekin työllistää lausuntojen antajia.
Lausuntojen ja muiden virallisempien tehtävien ohessa toiminnanjohtajan työtä virkistävät konkreettiset kohtaamiset ihmisten kanssa.
Lähiviikkojen suunnitelmissa on aloittaa käynnit Pohjanmaan piirin paikallisyhdistysten kokouksissa ja tutustua sitä kautta paremmin jäsenistöön.
– Pohjanmaan piiri on järjestämässä yhdessä Kokkolan ja Vaasan paikallisyhdistysten kanssa Luontomarssin maaliskuun 18. päivä. Marsseja on muillakin paikkakunnilla ja niihin ovat kaikki tervetulleita, Lehtisalo innostaa.