Röyhkeä varkaus Laihialla: Varas ajoi talon kulmalle ja vei lapsiperheen lämmitysöljyt

Sami Vainila kertoo, että talon öljysäiliön täyttöputken korkki ja lukko olivat poissa paikoiltaan ja säiliö oli imetty tyhjäksi.
Sami Vainila kertoo, että talon öljysäiliön täyttöputken korkki ja lukko olivat poissa paikoiltaan ja säiliö oli imetty tyhjäksi.
Kuva: Jarno Pellinen

Vainilan perheen Laihian Jukajalla sijaiseva talo lämpiää öljyllä. Säiliö on talossa sisällä, mutta täyttöputki on ulkopuolella talon päädyssä.

Sami Vainila kertoo huomanneensa perjantaiaamuna öljypolttimen sammuneen. Iltapäivällä hän ihmetteli, miksi ulkona olevan koiratarhan valot eivät mene ajastetusti päälle.

– Kun kävin katsomassa, huomasin, että valojen johto on irti. Sitten puoliso huomasi, että öljysäiliön täyttöputken korkki on poissa paikoiltaan. Korkki oli nätisti ikkunalaudalla.

He olivat juuri tilanneet liki tuhannella eurolla öljyä ja nyt sitä on enää liru jäljellä. Vainila arvioi, että öljyä on viety ainakin 550 litraa.

– Jollain pumpulla öljyä on imetty. Pihassa näkyivät painaumat renkaista ja saimme tiedon, että ohikulkija on nähnyt perjantaiaamuna viideltä talomme kulmalla auton, jossa on ollut parkkivalot päällä. Me olemme silloin nukkuneet tyytyväistä, Vainila kertoo.

Sami ja Sanna Vainila huomasivat perjantaiaamuna talonsa öljypolttimen sammuneen.
Sami ja Sanna Vainila huomasivat perjantaiaamuna talonsa öljypolttimen sammuneen.
Jarno Pellinen

Vainiloilla on kaksi koiraa, joista toinen oli perjantain vastaisena yönä ulkona tarhassa ja toinen sisällä. He eivät ole havahtuneet minkäänlaisiin ääniin.

– Emme ainakaan ole kuulleet haukuntaa. Tässä on Tampereentie ääressä ja olemme kaikki tottuneet liikenteen ääniin. Ehkä koirakin on vain tyytyväisenä nukkunut.

Vainilat asuvat Jokikyläntiellä sijaitsevassa talossa toista vuotta. Heillä ei ole aiempaa kokemusta öljylämmityksestä. He ovat jo aiemmin hämmästelleet, miten paljon öljyä kuluu.

– Joulukuun 13. päivä meille tuli 650 litraa öljyä ja se tuntui menevän todella nopeasti. Sitten hankimme lisää. En tiedä, olisiko täällä jo aiemmin käyty, hän pohtii.

Vainila on todella harmissaan tapahtuneesta. Perheellä on nyt pitkälle toukokuuhun maksettavaa öljystä, mitä ei enää ole. Joulukuussa ostettu 650 litraa maksoi lähes 1 000 euroa, sittemmin hankittu 550 litraa oli 850 euroa. He ovat tehneet poliisille sähköisesti rikosilmoituksen ja maanantaina he olivat yhteydessä vakuutusyhtiöön.

– Suututtaa, mutta koetamme pärjätä. Aivan pikkusummista ei puhuta tämän päivän hinnoilla. Menetys on merkittävä kahden työttömän perheelle. Joudumme hakemaan uutta öljyä ja maksamaan vanhaa, jota ei enää ole. Tällä hetkellä öljyä on jonkin verran, että pääsemme lämpimään suihkuun. Meillä on kaksi pientä lasta ja osan aikaa lapsia on vielä kolme lisää, hän kertoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Alkuvuodesta useita polttoainevarkauksia

Polttoainevarkauksia on alkuvuoden aikana havaittu useilla paikkakunnilla. Jo aiemmin poliisille on tullut ilmoitukset Alajärveltä, Seinäjoelta, Kristiinankaupungista ja Kauhavalta.

Pohjanmaan poliisilaitoksen viestintäpäällikkö Mikael Appel kertoo, että Laihian polttoainevarkaudesta tehty ilmoitus ei vielä näy poliisin järjestelmässä, sillä sähköiset rikosilmoitukset tulevat järjestelmään hieman viiveellä.

Appelin mukaan polttoainevarkaudet havaitaan usein viiveellä, mikä hankaloittaa tekijöiden kiinnisaamista.

– Usein näissä tapauksissa ei tiedetä tarkalleen, milloin varkaus on tapahtunut. Jos on silminnäkijähavaintoja, valvontakameran kuvaa tai jotain muita vihjeitä, tekijöiden jäljille saatetaan päästä.

Poliisin tietoon tuli viime viikolla polttoainevarkaus myös Lapualta. Tämä varkaus oli Appelin mukaan tapahtunut 7.–10. tammikuuta.

– Rajatiellä sijaitsevasta farmarisäiliöstä oli anastettu 750 litraa polttoöljyä.

Polttoainevarkauksia on todettu viime viikkoina Alajärvellä, Seinäjoella, Kauhavalla, Kristiinankaupungissa, Lapualla ja viimeisimpänä Laihialla.
Polttoainevarkauksia on todettu viime viikkoina Alajärvellä, Seinäjoella, Kauhavalla, Kristiinankaupungissa, Lapualla ja viimeisimpänä Laihialla.
Jarno Pellinen

Vaikka polttoainevarkauksia on alkuvuoden aikana ollut useita, niiden määrä ei ole vielä hälyttävä.

– Polttoainetta on aina viety. Ehkä nyt viime viikkoina näitä on ollut hieman normaalia enemmän. Sillä on merkitystä, että polttoaineiden hinnat ovat nousseet, Appel sanoo.

Poliisi kehottaa kansalaisia tarkistamaan polttoaineomaisuuden suojaukset, kuten lukot ja eri säilytystavat. Myös muuta omaisuutta kannattaa tarkkailla.

– Lukko ainakin hidastaa, jos nyt ei estä varkauksia. Kohteet ovat yleensä syrjässä. Polttoaineen lisäksi etenkin syrjäisemmiltä työmailta varastetaan kaikkea muutakin, kuten työkaluja. Siksi onkin hyvä aina välillä tarkistaa, mitä kaikkea työmailla on. Myös valvontakameroita kannattaa laittaa, jos mahdollista. Erityisesti syrjäiset työmaat, joissa ei ole muuta liikennettä, ovat otollisia kohteita varkaille, Appel muistuttaa.

Aiemmat alkuvuodesta ilmi tulleet polttoainevarkaudet ovat kohdistuneet rakennustyömaille ja maa- tai metsätalouskäytössä oleviin isoihin työkoneisiin tai polttoainesäiliöihin. Tekijät ovat Appelin mukaan rikkoneet polttoainesäiliöiden lukot ja korkit tai poranneet säiliöihin reikiä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje