Suomen EU-jäsenyysneuvottelujen aikainen ulkoministeri Heikki Haavisto on kuollut

Haavisto kuoli 86 vuoden iässä pitkäaikaisen sairauden uuvuttama Raision sairaalassa. Arkistokuva.
Haavisto kuoli 86 vuoden iässä pitkäaikaisen sairauden uuvuttama Raision sairaalassa. Arkistokuva.
Jaa artikkeli

Entinen keskustalainen ulkoministeri Heikki Haavisto on kuollut. Asiasta kertoo STT:lle Haaviston kolmesta pojasta nuorin, Ilkka Haavisto.

Haavisto kuoli 86 vuoden iässä pitkäaikaisen sairauden uuvuttama Raision sairaalassa. Hän oli ollut hoidossa sairaalan kuntoutusosastolla.

– Ohjelmassa oli, että hänen olisi pitänyt tällä viikolla siirtyä kotihoitoon, mutta sitten hänen kuntonsa huononi, Ilkka Haavisto kertoi.

Haavisto syntyi Raisiossa vuonna 1935 ja eli siellä koko elämänsä, vaikka työviikot kuluivatkin Helsingissä.

Haavisto teki pitkän uran Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitossa MTK:ssa. Hän toimi järjestön puheenjohtajana liki kahden vuosikymmenen ajan.

Nousi yllättäen ulkoministeriksi tärkeällä hetkellä

Heikki Haaviston poliittista uraa sävytti Ilkka Haaviston mukaan pyrkimys tehdä töitä maaseudun ihmisten hyväksi.

– Se oli se tekijä, joka vei hänet aikoinaan MTK:lle töihin ja piti hänet MTK:ssa, vaikka muualtakin tuli tarjouksia.

Sama syy sai Heikki Haaviston vastaamaan kyllä, kun Esko Aho (kesk.) pyysi häntä ulkoministeriksi vuonna 1993 Paavo Väyrysen (kesk.) erottua ulkoministerin paikalta kesken EU:n jäsenneuvotteluiden.

Haaviston nimitystä EU-neuvotteluista vastanneeksi ulkoministeriksi pidettiin aikanaan jymy-yllätyksenä, sillä MTK:n puheenjohtajana Haavisto oli ollut siihen asti yksi näkyvimmistä EU-kriitikoista.

Syksyllä 1994 pidetyn kansanäänestyksen yhteydessä Haavisto suositteli neuvottelutuloksen hyväksymistä. Hän kertoi tuolloin pettyneensä neuvottelutulokseen maataloustukien osalta mutta pitävänsä sitä parhaana mahdollisena.

Ehti kirjoittaa muistelmat

Heikki Haavisto joutui jättämään ulkoministerin tehtävän helmikuun alussa 1995 saatuaan aivoverenvuodon. Hän halvaantui osittain, mutta sai kuitenkin liikkumiskykynsä takaisin ja pystyi liikkumaan kävelykepin avulla.

– Hän toipui henkisesti täysin ja fyysisestikin ihan kohtuullisesti, Ilkka Haavisto sanoi.

Ennen kuolemaansa Heikki Haavisto oli suunnitellut pitkään muistelmien julkaisemista. Hän kirjoitti teoksen Talonpojan muistelmat, jonka Otavan on tarkoitus julkaista syyskuussa.

Vaikutti yhtiöiden hallinnossa

Heikki Haavistoon iskostui jo nuorena miehenä missio maaseudun elinolosuhteiden parantamisesta. Siihen vaikutti yhtäältä hänen oma alun perin talonpoikainen perhetaustansa.

– Hän myös seurasi läheltä, miten Karjalasta sotien jälkeen asutettiin ihmisiä aika heikkoihin olosuhteisiin.

Vähemmän tunnettu puoli Haaviston uralla on hänen toimintansa usean viljelijäomisteisen yrityksen hallinnossa. Hän toimi pitkään Raision hallintoneuvoston puheenjohtajana ja lopulta hallituksen puheenjohtajana vuosina 1997–2001.

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje