Suurin osa Pohjanmaan 48 koronatartunnasta on ulkomaisilla kausityöntekijöillä – Pohjanmaan koronaryhmä linjasi myös, saako pikkujouluja järjestää

Pikkujoulut kannattaa järjestää pienryhmissä tai etänä. Arkistokuva: Timo Annanpalo
  • Ilkka-Pohjalainen

Koronavirustilanne on viikon aikana kehittynyt rauhallisempaan suuntaan alueen pohjoisosassa sekä Närpiössä, joissa molemmissa tilanne näytti vielä viikko sitten huolestuttavalta, kertoo ryhmä tiedotteessaan.

Seitsemän viime päivän aikana koronaa on löydetty 48 ihmiseltä, joista noin 30 on todettu alueen ulkomaisella kausityövoimalla.

Ulkomaalaisten tartunnan ja karanteenin aikana tulleet jatkotartunnat näkyvät varsinkin Pohjanmaalla pohjoisosassa.

Koronakoordinaatioryhmän mukaan ulkomaisten kausityöntekijöiden on suositeltavaa olla Suomeen tulon jälkeen ja ennen töiden alkua 10 päivää omaehtoisessa karanteenissa.

Jos häntä ei ole testattu lentoasemalla, hänet kannattaa testata karanteenin aikana, vaikka hänellä ei olisi oireita. Vaikka testi olisi negatiivinen, karanteeni kannattaa pitää loppuun saakka.

Maskit vuoden loppuun asti

Maskeja suositellaan kasvoille vuoden loppuun saakka. Niitä pitäisi käyttää kaikissa oppilaitoksissa yläkouluista alkaen.

Niitä ei tarvitse käyttää yksin tai perheen kanssa autoillessa tai ulkona, jos turvavälit ovat kunnossa.

Maskia ei tarvitse käyttää myöskään urheillessa tai koulun liikuntatunnilla, mutta siellä pitäisi pitää turvavälejä.

– Hitaasti laskuun saadut tartuntaluvut voivat kääntyä nopeasti nousuun, jos lieventäviin toimenpiteisiin ryhdytään liian nopeasti, perustelee ryhmän puheenjohtaja Marina Kinnunen tiedotteessa.

Kokoontumisrajoitukset jatkuvat

Alle 10 hengen kokoontumissuositus yksityistilaisuuksissa jatkuu Pohjanmaan pohjoisosissa, muualla suositus on 20 henkeä.

Tiukempi suositus on voimassa Luodossa, Pedersöressä, Pietarsaaressa sekä Närpiössä ja nyt myös Uudessakaarlepyyssä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt yli 20 hengen yleisötilaisuudet. Niitä voidaan kuitenkin järjestää, jos niiden turvallisuus voidaan varmistaa.

Pikkujoulut pienissä ryhmissä

Ryhmä suosittelee turvallisia tapoja juhlien järjestämiseen. Pikkujoulut voi järjestää alle 10 hengen ryhmissä tai etäyhteydellä.

Myös jouluruokailuja voi toteuttaa uusilla tavoilla. Työnantaja voi tukea paikallisia yrittäjiä toimittamalla jouluruuan työntekijän kotiin.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli