Apaattisena makoileva koira on selvä hälytysmerkki.
Suora auringonpaiste nostaa auton sisälämpötilaa nopeasti, joten jo lyhyt altistus voi aiheuttaa karvapeitteisille eläimille lämpöhalvauksen sekä pysyviä vaurioita.
Jos sivullinen huomaa, että koira on yksin kuumassa autossa, täytyy ensimmäisenä lähteä kartoittamaan koiran vointia.
Seinäjoen eläinsairaalan johtaja Elli Tuominen kertoo, että koirat pyrkivät viilentämään itseään läähättämällä.
– Jos koira ei enää läähätä, vaan on apaattinen, on menty yli sen pisteen, että koira yrittäisi vielä viilentää itseään. Tällöin koira kärsii luultavasti jo lämpöhalvauksen oireista, Tuominen kertoo.

Koiran kärsiessä lämpöhalvauksesta paras ensiapu on ruumiinlämmön alentaminen.
– Koiran voi viedä varjoiseen paikkaan tai mahdollisesti johonkin sisätilaan, jossa on viileämpää. Äärimmäisen hyvä keino on myös lemmikin kastelu, kertoo Tuominen.
Nopea ensiapu paikan päällä on Tuomisen mukaan erityisen tärkeää, koska se parantaa koiran selviämismahdollisuuksia ja vähentää hoidon tarvetta. Eläin kannattaa kuitenkin viedä myös eläinlääkärille ensiavun jälkeen.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Koiran tilan ollessa akuutti, pitää tilanteeseen puuttua. Komisario Pauli Latvanen Pohjanmaan poliisista kertoo, että ensimmäisenä tulisi yrittää tavoittaa omistajaa.
– Tällaisia tapauksia ilmenee yleensä esimerkiksi kauppakeskusten parkkipaikalla. Sieltä voi esimerkiksi pyytää, että keskuksessa kuulutetaan, että kuumassa autossa on koira ja pyydetään omistajaa paikalle.
Myös rekisterinumeron perusteella voi koittaa selvittää omistajan yhteystietoja. Hätätilanteessa myös hätäkeskukseen voi olla yhteydessä.
– Joissain tapauksissa ihmiset ovat soittaneet poliisin paikalle, ja me olemme pyrkineet tavoittamaan omistajaa ja sitä kautta apua eläimelle.
Latvanen kertoo, että hänen omalle kohdalleen tulee vuosittain noin 5-10 tällaista tapausta. Suurin osa tapauksista on aina saatu hoidettua omistajan tavoittamisen avulla, eli ikkunan rikkomiseen asti ei ole tarvinnut mennä.
Jos ikkunan kuitenkin päättää rikkoa, täytyy siinä käyttää harkintaa. Latvanen muistuttaa, että vastuu rikotusta ikkunasta on pääasiallisesti sen rikkojalla.
– Rikkoja vastaa ensi kädessä siitä, että on aiheuttanut vahinkoa toisen omaisuudelle. Sitä voidaan tutkia vahingontekona tai lievänä vahingontekona.
Latvanen vetoaakin koiranomistajiin, sillä ikkunaa ei tarvitse lähteä rikkomaan ollenkaan, jos koiraa ei jätetä yksin kuumaan autoon.
Nykyaikana monissa autoissa voi toimia ilmastointi, vaikka auto ei olisikaan käynnissä. Siitä kannattaisi Tuomisen mukaan ilmoittaa auton kyljessä, jotta vältytään turhalta huolelta ja auton vahingoittamiselta.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Auto ei ole ainut vaaranpaikka
Auton lisäksi on myös muita paikkoja, joihin ei kannata viedä lemmikkiään kuumana kesäpäivänä. Vaaranpaikkoja ovat erityisesti sellaiset, joissa aurinko porottaa suoraan eikä pääsyä varjoon ole.
Tuominen nostaa yhdeksi vaaranpaikaksi uimarannat.
– Lämpöhalvaus voi iskeä salakavalasti, kun ollaan pitkiä aikoja kuumassa hiekassa ja auringon paahteessa. Uimaankaan ei välttämättä pääse, kun se on koirilta useilla rannoilla kielletty, Tuominen kertoo.
Ulkoilun määrään tulee kiinnittää huomiota ja sitä tulisi vähentää hellekelillä, sillä lenkkeily tuottaa lihaslämpöä ja lämmittää koiraa entisestään.
– Jos haluaa lenkkeillä, kannattaa se tehdä veden lähistöllä, jotta koira pääsee juomaan samalla, Tuominen huomauttaa.
Eri rodut reagoivat kuumuuteen eri tavoin. Tuomisen mukaan rodut, joiden on jo muutenkin vaikea hengittää, kärsivät jo pienestä lämpötilan noususta. Tästä esimerkkinä lyhytkuonoiset koirarodut.
– Ne joutuvat monesti jo muutenkin hengittämään kieli ulkona, eikä ilmaa virtaa keuhkoissa niin paljon, että se riittäisi jäähdyttämään myös koiran kehoa tehokkaasti, Tuominen kertoo.