Työllisyys heikkeni huhtikuussa vuoden takaiseen verrattuna

HELSINKI

Työllisyys heikkeni huhtikuussa vuoden takaiseen verrattuna, kertoo Tilastokeskus. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli huhtikuussa 56  000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Työttömiä oli lähes saman verran kuin viime vuoden huhtikuussa. Työvoiman ulkopuolella olevia piilotyöttömiä oli 88  000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Työllisyysasteen trendi oli huhtikuussa 73,5 prosenttia ja työttömyysasteen trendi 6,8 prosenttia. Trendisarjan luvuista on poistettu kausi- ja satunnaisvaihtelu.

Maaliskuussa työllisyysasteen trendiluku oli Tilastokeskuksen mukaan 73,4 prosenttia. Viime vuoden huhtikuussa vastaava luku 72,4 prosenttia.

"Työllisyysaste vain yksi mittari"

Trendilukuja vertaillessa näyttäisi siltä, että työllisyystilanne olisi parantunut huhtikuussa sekä maaliskuuhun että vuoden takaisiin lukuihin verrattuna.

Tilastokeskuksen yliaktuaarin Tatu Leskisen mukaan tämä havainto johtuu siitä, että trendisarjan luvut perustuvat pitemmän aikavälin otantaan eivätkä ne näin ollen reagoi nopeasti taloudessa tapahtuviin äkillisiin muutoksiin.

–  Trendi muuttuu aina jonkun verran kun seuraavan kuukauden tiedot tulevat mukaan aikasarjaan. Huhtikuun työllisyysasteen trendiluku varmastikin muuttuu kuukauden päästä, kun toukokuun luvut tulevat, Leskinen sanoi STT:lle.

–  Työllisyysaste on vain yksi mittari. Ei kannata jumittua vain yhteen lukuun, vaan kannattaa katsoa mitä muuta katsauksessa sanotaan.

Leskinen kiinnittää huomiota muun muassa työllisten määrän alenemiseen 56  000:lla ja piilotyöttömien ja alityöllistettyjen määrään. Hänen mukaansa piilotyöttömiä ja alityöllistettyjä on nyt enemmän kuin koskaan aiemmin mittaushistorian aikana.

–  Trendiluku reagoi hitaasti äkillisiin muutoksiin. Ei kannata keskittyä yhteen mittariin, vaan kannattaa katsoa mitä työllisyydessä tapahtuu laajemmin, että saa kokonaiskuvan ja oikeamman kuvan esille.

Työttömänä yli 200 000

Tilastokeskuksen mukaan työllisiä oli huhtikuussa 2,46 miljoonaa. Työttömiä oli 217  000, mikä oli lähes saman verran kuin vuotta aiemmin.

Työvoiman ulkopuolella olevia oli huhtikuussa 1,45 miljoonaa, mikä oli 66  000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työvoiman ulkopuolella olevista oli piilotyöttömiä 196  000, mikä oli 88  000 enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa.

Piilotyöttömäksi luetaan työvoiman ulkopuolella oleva henkilö, joka haluaisi ansiotyötä ja olisi työhön käytettävissä kahden viikon kuluessa, mutta ei ole etsinyt työtä aktiivisesti viimeisen neljän viikon aikana. Piilotyöttömyyden syitä voivat olla esimerkiksi opiskelu, lastenhoito tai terveydelliset syyt.

Työttömien työnhakijoiden määrä lähes tuplaantui huhtikuussa

Työttömien työnhakijoiden määrä lähes kaksinkertaistui huhtikuussa vuoden takaiseen verrattuna, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö.

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli huhtikuun lopussa yhteensä yli 433  000 työtöntä työnhakijaa. Se on yli 203  000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömien työnhakijoiden määrä lisääntyi maaliskuusta 124  000:lla.

Tiedot käyvät ilmi työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksesta.

Koko maassa oli lomautettuna huhtikuun lopussa 184  000 henkilöä, mikä on lähes 167  000 enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Kokoaikaisesti lomautettuja oli yhteensä lähes 164  000, mikä on yli 152  000 enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa.

Ministeriön mukaan työttömien työnhakijoiden ja heistä erityisesti kokoaikaisesti lomautettujen määrän nopea lisääntyminen johtui koronapandemian aiheuttamista rajoitustoimista.

Työ- ja elinkeinotoimistoihin ilmoitettiin uusia avoimia työpaikkoja huhtikuun aikana 50  100 eli 18  700 vähemmän kuin edellisen vuoden huhtikuussa. Kaikkiaan TE-toimistoissa oli huhtikuussa avoinna 113  300 työpaikkaa, mikä on 31  400 vähemmän kuin vuosi sitten.

KommentoiLuetuimmat talousuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi