ABB myy aurinkoinvertterinsä italialaisyhtiölle – työpaikkoja siirtyy myös Suomessa

HELSINKI

Ruotsalais-sveitsiläinen teollisuusjätti ABB myy aurinkoinvertteriliiketoimintansa italialaiselle Fimerille. ABB:n aurinkoinvertteritoiminta työllistää noin 800 henkilöä 30 maassa ja sillä on tuotantoa ja tuotekehitystä Italiassa, Intiassa ja Suomessa. ABB:n viestinnästä kerrotaan STT:lle, että liiketoiminta työllistää Suomessa kaikkiaan 61 henkilöä tutkimus- ja kehitystyössä, hallinnossa ja myynnissä.

Aurinkosähköinvertteri muuntaa aurinkopaneeleissa tuotetun tasasähkön sähköverkkoon soveltuvaksi.

Kaupan odotetaan toteutuvan ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Kauppaan kohdistuu tiettyjä ehtoja, kuten neuvottelut työntekijöitä edustavien tahojen kanssa.

Liiketoiminta on nykyisin osa ABB:n Electrification-liiketoimintaa ja sen liikevaihto oli vuonna 2018 noin 290 miljoonaa dollaria (260 miljoonaa euroa). ABB arvioi, että kauppa parantaa aurinkoinvertteriliiketoiminnan tulevaisuuden näkymiä ja sen myötä ABB pystyy keskittymään liiketoimintansa muihin kasvumarkkinoihin. Fimer on maailman kahdeksanneksi suurin inverttereiden valmistaja.

–  Fimer keskittyy aurinkovoimaliiketoimintaan ja heillä on siinä vakiintunut asema, ja uskomme heidän olevan erittäin hyvä omistaja ABB:n aurinkoinvertteriliiketoiminnalle, sanoi ABB:n Electrification-liiketoiminnan johtaja Tarak Mehta tiedotteessa.

ABB osti liiketoiminnan vuonna 2013 Power-Onelta, mutta ei ole saanut sitä kannattavaksi.

ABB perusti vuonna 2016 Helsingin Pitäjänmäelle laboratorion, jossa tutkitaan ja testataan aurinkoinvertterien suorituskykyä, simuloidaan erilaisten verkkohäiriöiden vaikutuksia ja tehdään säätestejä. Rakennuslehden perustamisvuonna julkaisemassa uutisessa kerrotaan, että laboratoriossa on ainutlaatuinen säähuone, jossa voidaan testata tekniikkaa aina 40 pakkasasteesta 100 lämpöasteeseen asti.

KommentoiLuetuimmat talousuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi