Asuntomarkkinoilla tänä vuonna käynyt kuhina saattaa olla kaiku menneiltä runsauden ajoilta ja uhkaa tulla tiensä päähän, Nordea ennustaa

HELSINKI

Asuntomarkkinoiden vilkkaus on yllättänyt tänä vuonna, mutta ilo uhkaa jäädä väliaikaiseksi, ennustaa Nordea asuntomarkkinakatsauksessaan.

Asuntolainoja myönnettiin huhti-syyskuussa enemmän kuin vuotta aiemmin, samoin vanhoja asuntoja ostettiin vastaavana ajankohtana edellisvuotta rivakammin. Positiivisia lukuja on saatu pääkaupunkiseudun lisäksi myös muissa kasvukeskuksissa, katsauksessa sanotaan.

Nordean mukaan syynä voi olla aiemman kysynnän patoutuminen, joka purkautuu, vaikka työllisyys ei ole suuresti kasvanut ja kuluttajien luottamus talouteen on heikentynyt.

–  Jos talousnäkymät jatkavat synkkenemistään, voi asuntomarkkinoiden piristyminen jäädä väliaikaiseksi iloksi, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen sanoo tiedotteessa.

Nordean mukaan lähes puolet nykyisistä asunnoista sijaitsee kunnissa, joissa väkiluvun ennustetaan laskevan seuraavan kahden vuosikymmenen aikana. Loppua asuntomarkkinoiden eriytymiselle ei näy, Kärkkäinen povaa.

–  Muuttotappiokunnissa asuntojen kysyntä vähenee, mikä painaa asuntojen hintoja. Samaan aikaan kasvukeskuksissa asuntojen kasvava kysyntä vaatii tuekseen rakentamista, jotta asuntojen hintojen nousupaineet saadaan pidettyä kurissa. Tämä polarisaatio vaatii reagointia myös poliittisilta päättäjiltä, ekonomisti sanoo.

KommentoiLuetuimmat talousuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi