EU-komissio: Suomi on vaarassa rikkoa yhteisiä taloussääntöjä – historiallisesti yksikään euromaa ei ole liiallisen alijäämän menettelyssä

BRYSSEL

Hallituksen suunnitelma lisätä julkisia menoja ensi vuoden budjetissa voi johtaa EU:n taloussääntöjen rikkomiseen, varoittaa EU-komissio. Komissio julkaisi keskiviikkona vuosittaisen arvionsa euromaiden budjettisuunnitelmista.

Komission mukaan kaikkiaan kahdeksan maata 19 jäsenestä on ensi vuonna vaarassa lipsua vakaus- ja kasvusopimuksesta. Suomen ohella muut maat ovat Belgia, Espanja, Ranska, Italia, Portugali, Slovenia ja Slovakia. Budjettisuunnitelmien toteuttaminen voi viedä maat komission mukaan pois polulta budjettitavoitteiden täyttämiseksi.

–  Näiden maiden tilanne rakenteellisen alijäämän suhteen pitää arvioida uudelleen keväällä lopullisten lukujen perusteella, talouskomissaari Pierre Moscovici sanoi Brysselissä.

Hallitus on lisäämässä menoja samaan aikaan kun verotulot ovat tasoittumassa heikomman taloustilanteen myötä. Tänä vuonna menoja on kasvattanut sote-uudistuksen viipyminen, kun kunnat ovat alkaneet toteuttaa jäissä olleita investointejaan. Ensi vuoden lisäykset johtuvat Antti Rinteen (sd.) hallituksen päätöksistä laittaa enemmän rahaa esimerkiksi koulutukseen.

Suomi on Belgian, Ranskan ja Italian ohella yksi neljästä euroalueen maasta, jonka velkasuhde kasvaa ensi vuoden budjettiehdotuksen perusteella. Suomen velkasuhde pysyy kuitenkin alle 60 prosentissa suhteessa bruttokansantuotteeseen, mikä on keskeinen hyvän taloudenpidon kriteeri vakaus- ja kasvusopimuksessa.

EU-komission varoitus ei ole yllätys, koska myös valtiovarainministeriö on arvioinut samansuuntaisesti lokakuussa. Velan suhde on ministeriön mukaan nousemassa 61,6 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuonna 2023.

Komission mukaan yhdenkään maan budjettisuunnitelmat eivät vakavasti riko yhdessä sovittuja sääntöjä. Joidenkin maiden suunnitelmat antoivat komission mukaan kuitenkin aihetta huoleen. Sen takia Suomikin sai Brysselistä jo lokakuussa kirjeen, jossa pyydettiin lisätietoa suunnitelmista. Vastaukset on otettu huomioon keskiviikkona julkistetussa arviossa.

Komissio jatkaa Suomen tilanteen seuraamista ja asiaan palataan keväällä.

Kohti haastavia aikoja

EU-komissio arvioi jäsenmaiden budjettisuunnitelmia vuosittain. Leimallista tälle vuodelle on talouksien heikkeneminen. Euroopan ja maailman taloudet ovat olleet vastatuulessa, ja maailmantalouden kysyntä on vähentynyt jyrkästi heijastuen teollisuustuotantoon.

Euroalue näyttää kohtaavan heikomman suhdanteen periaatteessa aiempaa paremmassa kunnossa. Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2002 yksikään euroalueen maa ei ole liiallisen alijäämän menettelyssä. Vain Ranska rikkoo kolmen prosentin alijäämäsääntöä tänä vuonna, mutta ylityksen arvioidaan olevan väliaikainen. Velkasääntöä rikkoo tosin useampi euromaa.

Saksalla ja Hollannilla on muita maita enemmän liikkumavaraa. Moscovici kiitti maiden menolisäyksiä, koska niillä on positiivinen vaikutus koko EU:n talouteen.

Unkaria ja Romaniaa komissio patistaa erityisesti ottamaan huolet vakavasti ja tarttumaan toimeen kuten jäsenmaatkin ovat kehottaneet.

KommentoiLuetuimmat talousuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi