Fennovoiman yllätysomistajalla ei ole aiempaa ydinvoimataustaa

HELSINKI

Fennovoiman ydinvoimahankkeen omistajapohjaan ilmaantui viime hetkellä yllättävä täydennys. Ydinvoimalayhtiö Voimaosakeyhtiö SF:n uusi omistaja on yhdeksän prosentin osuudella kroatialainen Migrit Solarna Energija -yhtiö, ilmoitti elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.).

Fennovoiman rakentamislupahakemus jätettiin työ- ja elinkeinoministeriölle (TEM) reilu tunti ennen virka-ajan päättymistä. Hankkeelle myönnetty periaatepäätös olisi rauennut, ellei hakemusta olisi jätetty kesäkuun loppuun mennessä.

Rehnille uusi osakasyhtiö ei ollut kovinkaan tuttu.

–  Olin kuullut tästä yhtiöstä aiemmin – eli kuulin siitä eilen, Rehn kertoi.

Rehnin mukaan ministeriö selvittää ensi töikseen, täyttyykö periaatepäätöksessä vaadittu 60 prosentin osuus EU- tai Eta-maista olevista omistajista. Hanke voi tyssätä siihen.

–  Jos työ- ja elinkeinoministeriö päätyy selvityksen jälkeen siihen, ettei omistajuusedellytys täyty, niin TEM toimittaa valtioneuvoston käsittelyyn esityksen rakentamislupahakemuksen hylkäämisestä ilman muuta jatkokäsittelyä, Rehn sanoi.

Koko hakemuksen käsittelyn on arvioitu vievän vähintään kaksi vuotta. Omistuspohjan selvittämisen jälkeen hakemus etenee Säteilyturvakeskuksen arvioitavaksi.

–  Me pyydämme Fennovoimalta lisäselvityksiä kroatialaisyhtiön omistuksesta, toiminnasta ja rahoitusjärjestelystä, Rehn kertoi.

Omistuspohjan arviointiin menee Rehnin mukaan "päivistä viikkoihin". Jos Migrit Solarna Energijan osuus voidaan hyväksyä, on kotimaisen tai muun EU-omistuksen osuus koko hankkeesta 62–63 prosenttia.

Bulvaani vai oikea sijoittaja

Kroatiasta ilmaantunut musta hevonen herätti heti kysymyksiä. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ja vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö epäilivät, että kroatialaisyhtiö on venäläinen bulvaani. Taustalla voi olla Fennovoiman laitetoimittaja ja vähemmistöomistaja Rosatom, he epäilivät.

–  Pientä kroatialaisyhtiötä, jolla ei ole kokemusta ydinvoimasta, ei voi pitää uskottavana omistajana, Niinistö kirjoitti Facebookissa.

Arhinmäki oli vähintään yhtä epäileväinen. Yhtiön verkkosivuilla ilmoitettu osakepääoma on pienenpuoleinen.

–  Yhtiön 26  000 euron osakepääomalla se siis sijoittaa 600–700 miljoonaa euroa ydinvoimaan. Haiskahtaako bulvaanilta jollekin muullekin kuin minulle, Arhinmäki kirjoitti Facebook-päivityksessään.

Fortum jäi sivuun

Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki vakuutti kuitenkin, että Migrit Solarna Energija on kroatialainen yhtiö, jossa Rosatom ei ole omistajana.

–  Se on kroatialainen yhtiö, ja Kroatia on EU-maa. Yhtiö toimii energiasektorilla, sijoittaa erilaisiin hankkeisiin, on muun muassa sijoittanut aurinkoenergiahankkeeseen, Hemminki kertoi.

Hemminki vahvistaa, ettei yhtiöllä ole aiempaa ydinvoimataustaa.

Hakemuksesta ilmenee ennakoitu tieto, että Fortum ei ole mukana Fennovoima-hankkeessa. Fortumin piti ottaa hankkeesta 15 prosentin osuus, mutta se ilmoitti viime keskiviikkona jäävänsä pois.

Fortum oli asettanut osallistumisensa ehdoksi sen, että se saa ostettua osake-enemmistön venäläisestä TGC-1 -vesivoimayhtiöstä. Nämä neuvottelut eivät ole toistaiseksi tuottaneet tulosta, joten Fortum ei tässä vaiheessa ole lähdössä mukaan. Yhtiö on ilmoittanut voivansa lähteä mukaan myöhemmin, jos TGC-kauppa onnistuu.

Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Elina Engman sanoi STT:lle, että kroatialaisyhtiö päätyi mukaan neuvotteluihin yrityskumppaneita etsivän konsulttitoimiston välityksellä.

STT

KommentoiLuetuimmat talousuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
  • Uutiset
  • Urheilu