Handelsbanken laski hieman kasvuennustettaan

HELSINKI

Handelsbankenin laskee hieman ennustettaan tämän vuoden ja lähivuosien talouskasvulle. Taustalla on maailmantalouden kasvun hidastuminen ja poliittiset epävarmuudet, kuten Brexit ja kauppakiistat.

Handelsbankenin päivitetyn ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna 1,4 prosenttia, kun aiemmin ennakoitiin 1,5 prosentin bruttokansantuotteen kasvua. Ensi vuodeksi ennuste lupaa 0,7 prosentin kasvua aiemmin arvioidun 0,9 prosentin sijaan. Vuonna 2021 kasvun odotetaan kuitenkin taas hieman vauhdittuvan 1,0 prosenttiin.

Pankki arvioi, että globaalit kasvuhuolet uhkaavat myös Suomen kotimaista ja ulkoista kysyntää. Samalla yksityinen kulutus on ollut vaisua, eikä sen odoteta elpyvän kunnolla lähiaikoina, koska kuluttajaluottamus on heikentynyt.

Arvion mukaan myös rakennusteollisuuden hyvä kasvu-ura on päättymässä ensi vuonna. Teollisuustuotanto on kuitenkin toistaiseksi pysynyt kohtalaisen ripeässä kasvussa, eikä globaali teollisuuden taantuma näytä vielä merkittävissä määrin tarttuneen Suomeen.

–  Saksan teollisuuden osoittaessa nyt selviä taantuman merkkejä ja Ruotsinkin teollisuuden jo oireillessa ei Suomikaan voi välttyä tältä tartunnalta. Uusien vientitilausten hiipumisesta onkin jo selviä viitteitä myös Suomessa, sanoo Handelsbanken Suomen ekonomisti Janne Ronkanen tiedotteessa.

Työttömyysasteen pohja häämöttää

Suomen kausitasoitettu työttömyysaste ei ole enää kevään jälkeen laskenut, ja työttömyysasteen ennakoidaan saavuttavan pohjalukemansa ensi vuoden aikana.

–  Kun jatkossa ei enää saada vetoapua globaalista taloussuhdanteesta ja yritysten työllistämisaikomuksissa on nähty hiipumista, näemme myös työttömyysasteen kääntyvän nousuun vuoteen 2021 mennessä, Ronkanen jatkaa.

Handelsbanken arvioikin, että hallituksen toiveet vahvan työllisyyskasvun jatkumisesta ja työllisyysasteen nostosta 75 prosenttiin näyttävät tässä valossa liian optimistisilta.

–  Julkisen talouden kestävyyden varmistaminen vaatiikin todennäköisesti finanssipolitiikan kiristystoimia tulevina vuosina.

KommentoiLuetuimmat talousuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi