Vähittäiskaupan luottamus rojahti – kuluttajat eivät pidä ajankohtaa otollisena isoille hankinnoille

HELSINKI

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n luottamusindikaattori kertoo, että yritysten vuosi näyttää alkaneen mollivoittoisesti. Luottamus on heikentynyt erityisesti vähittäiskaupassa, jossa se sukelsi peräti 11 pisteellä joulukuusta tammikuuhun. Tammikuun lukemaksi tuli siten -3.

Suunta näkyi myös Tilastokeskuksen keräämillä tiedoista kuluttajien luottamuksesta. Kuluttajien luottamus oli kaikkiaan suunnilleen samalla tasolla kuin joulukuussa, mutta arviot omasta taloudesta ja rahankäytöstä kestotavaroihin heikkenivät. Kuluttajien luottamusindikaattorin koko lukema oli -4,6, eli selvästi alle pitkän ajan keskiarvon, joka on -1,7.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki piti kaupan alan näkymien notkahdusta huolestuttavana merkkinä aiemmin vakaan kotimarkkinan hauraudesta.

–  Vuosi 2020 alkaa hitaan ja hauraan kasvun merkeissä, kuluttajien luottamuksen vakaus Suomessa antaa onneksi yhä toiveita taantumattomasta vuodesta, Kuoppamäki kommentoi tiedotteessa.

Oheneva tilauskanta heikensi luottamusta

Tammikuussa myös teollisuusyritysten luottamus heikkeni. EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen piti tätä seurauksena teollisuuden tilauskannan ohenemisesta. Samalla näkyy kuitenkin merkkejä siitä, että teollisuuden maailmanlaajuinen pohjakosketus on saavutettu.

–  Kuluvana vuonna talouden kasvu hidastuu, mutta odotukset ovat yllättävänkin myönteiset. Tämä edellyttää, ettei kauppasodassa eikä brexitissä tapahdu odottamattomia käänteitä. Yhdysvaltain historian pisin talouden nousuputki kannattaa pitää takaraivossa ja pohtia, miten se kantaa marraskuun presidentinvaaleihin asti. Paremmista signaaleista huolimatta alaspäin suuntautuvat riskit eivät ole poistuneet, Pakarinen sanoi tiedotteessa.

Rakennusalan luottamus oli ennallaan lukemassa +3, ja palvelualan luottamus laski yhdellä pisteellä lukemaan +10.

Kuluttajat olivat tammikuussa joulukuuta hieman toiveikkaampia oman ja Suomen talouden lähitulevaisuuden suhteen. Kuluttajien kuva omasta taloudestaan oli kaikkiaan hyvä, mutta näkemykset rahankäytöstä ja varsinkin Suomen talouskehityksestä olivat heikkoja.

KommentoiLuetuimmat talousuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi