Kysely: Lähes puolet yrityksistä haluaa lisätä työperäistä maahanmuuttoa

Lähes puolet kauppakamarien kyselyyn vastanneista yrityksistä pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä tärkeänä tai erittäin tärkeänä keinona osaavan työvoiman turvaamiseksi.

Lähes 60 prosenttia vastanneista kaipaa hallitukselta toimia, joilla Suomessa olevien maahanmuuttajien työllistymistä parannetaan.

Tiedot käyvät ilmi kauppakamareiden jäsenyrityksille tehdystä kyselystä, johon vastasi lähes 1 300 yritystä eri puolilta Suomea.

– Suomi on pikkuhiljaa nousemassa koronakuopasta. Edessä on kuitenkin ongelma, joka on tunnistettu jo aiemmin ja on nyt erittäin akuutti: pula osaavasta työvoimasta. Yritysten kasvu ja sitä myöten Suomen talouskasvu eivät pääse vauhtiin ilman osaajia. Ratkaisuja on haettava pikaisesti ja yksi keskeinen ratkaisu on työperäisen maahanmuuton helpottaminen, Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Mikko Valtonen sanoo tiedotteessa.

Keskuskauppakamari on jo aiemmin ehdottanut maahanmuuttoon liittyviä nopeita toimia, joihin hallitus voi tarttua heti budjettiriihessä.

– Yritysten akuuttia osaajapulaa voidaan helpottaa muun muassa tukemalla rekrytointia ulkomailta, poistamalla saatavuusharkinta, joustavoittamalla maahanmuuttajien kielikoulutusta ja turvaamalla riittävät resurssit oleskelulupien nopeaan käsittelyyn. Näillä keinoilla voidaan nopeasti avata kansainvälisten osaajien potentiaalia laajemmin suomalaisten yritysten käyttöön, Valtonen sanoo.

Noin 40 prosenttia yrityksistä on rekrytoinut ulkomaalaisia osaajia viimeisen viiden vuoden aikana, ilmenee kauppakamareiden kyselystä. Sama noin 40 prosenttia aikoo rekrytoida jatkossakin ulkomaalaisia osaajia.

– Etelä-Pohjanmaalla ulkomaalaisia osaajia on rekrytoinut vajaa 30 prosenttia vastanneista yrityksistä viiden vuoden aikana, jatkossa 33 prosenttia ilmoitti rekrytoivansa ulkomaalaisia tulevaisuudessa, Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Pertti Kinnunen sanoo.

Noin 35 prosenttia vastanneista yrityksistä kokee omaavansa hyvät tai erittäin hyvät valmiudet ulkomaalaisten osaajien rekrytoimiseen. Vastaavasti vajaa 25 prosenttia kokee, että valmiudet ovat heikot tai erittäin heikot.

– Omassa maakunnassamme olemme takamatkalla: 24 prosentilla yrityksistä on hyvät tai erinomaiset valmiudet rekrytoida ulkomaalaisia osaajia. Erittäin heikot rekrytointivalmiudet ilmoitti 12 prosenttia vastanneista, Kinnunen jatkaa.

Kauppakamarien kysely tehtiin 23.–25.8.2021. Kyselyyn vastasi 1 297 kauppakamarien jäsenyritystä. Vastauksia kertyi kaikilta toimialoilta ympäri Suomen sekä kaiken kokoisista yrityksistä. Suurin osa yrityksistä on työnantajayrityksiä, yksinyrittäjiä oli 2,9 prosenttia vastanneista. Kyselyn ensimmäinen osa julkaistiin 2.9.2021.

Kommentoi


Luetuimmat talousuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
  • Uutiset
  • Urheilu