Lentoliikennettä on vaikeaa laittaa verolle, ellei päätös ole kaikkien yhteinen, ministeri Lintilä uskoo – EU-ministerit kävivät vanhan ilmastovihamielisen energiaverotuksen kimppuun Helsingissä

HELSINKI

EU-jäsenmaat ovat tunnustaneet tarpeen energiadirektiivin päivittämiselle, valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo. Lintilä puhui EU:n valtiovarainministerien epävirallisessa kokouksessa Helsingissä.

Yli 15 vuotta vanha energiadirektiivi ei esimerkiksi ota huomioon uusiutuvien ja uusiutumattomien energialähteiden päästöeroja. Lintilä kytkikin direktiivin muutostarpeen ajatukseen hiilineutraalista EU:sta vuonna 2050.

–  Pidän tärkeänä, että olemme yhtä mieltä siitä, että energiaverotuksella voidaan edistää ilmasto- ja energiatavoitteita, Lintilä sanoi lehdistötilaisuudessa kokouksen jälkeen.

Kaikki jäsenmaat eivät kuitenkaan ole sitoutuneet EU:n hiilineutraaliustavoitteeseen. Ulkopuolelle ovat jättäytyneet muun muassa Puola, Tshekki ja Viro.

–  Tietysti on ymmärrettävää, että esimerkiksi Puolassa, jossa 90 prosenttia energiasta tulee hiilellä, on heillä varmasti erilainen tulokulma tähän. Pidän sitä ymmärrettävänä, vaikka siitä eri mieltä olenkin.

Lintilä sanoikin, että kaikkia miellyttäviä verokeinoja voi olla vaikea löytää. Jäsenmaiden asenteissa on ministerin mukaan kuitenkin nähtävissä jo muutosta.

Myös EU-komissaari Valdis Dombrovskis uskoi tilaisuudessa, että direktiivin uudistaminen voisi olla osa komission tulevan puheenjohtajan Ursula von der Leyenin laajempaa ilmastotoimenpideohjelmaa.

EU-komission tuoreen raportin mukaan uusiutuvista polttoaineista voi EU-maissa nykyisellään joutua maksamaan jopa enemmän veroa kuin fossiilisista. EU ei esimerkiksi vaadi, että polttoaineiden minimivero olisi sidottu kasvihuonekaasupäästöihin.

Tilanne on Suomen mukaan ristiriidassa EU:n energiapolitiikan kanssa, joka kannustaa siirtymään uusiutuviin ja muihin puhtaisiin energianlähteisiin. Suomi ajaa energiadirektiivin muutosta puolivuotisella puheenjohtajakaudellaan.

Keinovalikoima avoinna

Varsinaisia päätöksiä ministerit eivät Helsingissä tehneet, vaan epävirallisessa kokouksessa keskityttiin yhteiseen keskusteluun ja ideoiden pohtimiseen. Komissaari Dombrovskisin mukaan energiadirektiiviä koskevissa keskusteluissa käsiteltiin esimerkiksi lentoveroa, polttoaineiden verotusta sekä keinoja suosia uusiutuvia polttoaineita ja kehittää energiaa säästäviä voimanlähteitä.

Keskustelu lentoverosta herätti lehdistötilaisuudessa paljon kiinnostusta, mutta Lintilä toppuutteli nopeasti, että sitä käsiteltiin lähinnä esimerkinomaisesti muiden joukossa. Ministeri kuitenkin ilmaisi, että ei näe lentoveroa ilman laajaa osallistujakuntaa.

–  Minun on vaikea nähdä ilmailuveroja ilman, että ne ovat kovin globaaleja. Lähtisinkin myönteisen kautta, että ne kentät, jotka pystyvät tarjoamaan biopolttoaineita, niillä tulee olemaan etuja asiakassaannissa. Ehkä se tulee sieltä ihmisten vastuun kautta, Lintilä pohti.

KommentoiLuetuimmat talousuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi