Neljännes yrityksistä ei osaa arvioida brexitin vaikutuksia toimintaansa

HELSINKI

Peräti neljännes suomalaisyrityksistä ei osaa arvioida, vaikuttaako Britannian ero EU:sta niiden toimintaan vai ei, kertoo Keskuskauppakamari.

Runsas neljäsosa yrityksistä ilmoittaa kauppakamareiden kyselyn mukaan, että brexit vaikuttaa suoraan niiden liiketoimintaan. Vajaa puolet on sitä mieltä, ettei brexit vaikuta niihin.

Keskuskauppakamari kertoo olevansa huolestunut epävarmojen yritysten suuresta määrästä.

–  Brexit-vaikutusten suhteen epävarmojen yritysten määrä 25,1 prosenttia on poikkeuksellisen iso. Joko yritykset eivät ole riittävästi varautuneet brexitiin tai sitten ne aidosti eivät vielä osaa arvioida tilannetta, sillä eri brexit-vaihtoehdot ovat yhä auki, arvioi Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori tiedotteessa.

Yllätyksiä voi tulla

Vuoren mukaan johtavat vientiyrityksetkin ovat todenneet, että hyvälläkään valmistautumisella ei pystyttäisi ennakoimaan kaikkia brexit-vaikutuksia luotettavasti. Yllätyksiä voi aiheutua muun muassa nopeista muutoksista brittikumppanin markkinatilanteessa tai ylivoimaisista esteistä tuotanto- ja hankintaketjuissa.

–  Britannian jääminen EU:n tulliliiton ulkopuolelle voi myös ruuhkauttaa kaikki satamat ja niiden varastot sekä sekoittaa lentorahteja, Vuori sanoo.

Britannian osuus Suomen kokonaisviennistä on noin 4,5 prosenttia ja kokonaistuonnista noin 3 prosenttia.

KommentoiLuetuimmat talousuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi