Nokian toisen neljänneksen tulos parani selvästi viime vuodesta – "Kannattavuus kasvoi oikein mukavasti"

HELSINKI

Nokian toisen vuosineljänneksen oikaistu liikevoitto (ei-ifrs) parani selvästi edellisvuodesta, yhtiö kertoo osavuosikatsauksessaan. Tulos kasvoi yli kolmanneksella edellisvuodesta 451 miljoonaan euroon.

Verkkoinfrastruktuuria kehittävän yhtiön liikevaihto päättyneellä neljänneksellä kasvoi 5,7 miljardiin euroon edellisvuoden 5,3 miljardista. Osakekohtainen tulos kasvoi 0,05 euroon osakkeelta edellisvuoden 0,03:sta.

–  Nokian toinen vuosineljännes oli vahva 5g-kysynnän, kilpailukykyisen kokonaisvaltaisen tuote- ja palveluvalikoiman sekä vahvistuneen operatiivisen suorituksen ansiosta, kommentoi pörssitiedotteessa Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri.

Nokian osakekurssi lähti voimakkaaseen nousuun Helsingin pörssin avauduttua. Puoltapäivää lähestyttäessä yhtiön osakekurssi oli yli viisi prosenttia plussan puolella. Osakkeen arvo oli kasvanut noin 4,9 euroon.

Nokian mukaan kysyntä on ollut vahvaa erityisesti Yhdysvalloissa, Etelä-Koreassa, Japanissa, Lähi-idässä, Kiinassa ja Pohjoismaissa.

Huawein tilanteeseen ja kauppasotaan ei oteta kantaa

Ei-ifrs-luvut eivät ole kansainvälisten kirjanpitosäännösten mukaisia. Ifrs-lukujen mukaan Nokia teki 57 miljoonaa euroa tappiota. Edellisvuonna tappiota tehtiin 221 miljoonaa.

Nokian mukaan lukujen eroa selittävät erilaiset hankintamenot, uudelleenjärjestelykulut sekä kertaluontoiset tulot ja menot, jotka vaikuttavat kansainvälisesti vertailukelpoisiin lukuihin.

–  Kannattaa katsoa molempia lukuja. Uskomme, että ei-ifrs-luvut antavat paremman näkymän yhtiön tulevaisuudesta sekä neljänneksen operatiivisesta suorituksesta, mutta tasapainon vuoksi on seurattava myös raportoituja ifrs-lukuja, kertoi Nokian talous- ja rahoitusjohtaja Kristian Pullola toimittajille puhelimitse.

Ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta liikevaihto kasvoi 5 prosenttia. Toisen neljänneksen tulos eroaa huomattavasti ensimmäisestä neljänneksestä, jona yhtiön ei-ifrs-liiketappio oli 59 miljoonaa euroa.

Suri ei ota kantaa siihen, onko Nokia hyötynyt kiinalaisen kilpailijan Huawein vaikeuksista, joiden taustalla on Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota.

–  Se on asia hallituksille, me olemme täällä asiakkaitamme varten. Uskon, että voimme kilpailla kilpailijoidemme kanssa, oli geopoliittinen tilanne millainen tahansa, Suri kertoi.

Yhtiön oikaistu liiketulos puolen vuoden ajalta on 391 miljoonaa euroa, eli noin kolmanneksen pienempi kuin viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Puolivuotiskauden liikevaihto sen sijaan kasvoi viidellä prosentilla 10,7 miljardiin euroon.

Suri: Vanhat asiakkaat valinneet Nokian myös 5g:ssä

Nokian toimitusjohtajan mukaan yhtiön laivan kurssi on nyt kääntynyt parempaan suuntaan, ja myönteisen kehityksen arvellaan jatkuvan loppuvuonna.

–  Nokian toinen neljännes on ponnistanut heikosta ensimmäisestä neljänneksestämme. Kannattavuutemme kasvoi oikein mukavasti ja heijasti momentumiamme 5g-teknologian tuomisessa asiakkaille ympäri maailman. Uskomme kehityksen jatkuvan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla, Rajeev Suri kommentoi toimittajille puhelimitse.

Suri kuitenkin myönsi, että yhtiön kassavirrassa on parantamisen varaa. Nokian nettokassa ja lyhytaikaiset sijoitukset ovat kutistuneet alle neljäsosaan viime vuoden noin 2,1 miljardista eurosta. Nyt kassasta löytyy vain hieman yli 500 miljoonaa.

–  Ei käy kiistäminen, että käteistilanteemme oli pettymys, joskin tämä oli odotusten mukaista, Suri kertoi.

Toimitusjohtaja kuitenkin korosti sitä, että yhtiö on saavuttamassa 700 miljoonan säästöohjelmansa tavoitteet suunnitelmien mukaisesti.

Surin mukaan Nokialla on nyt 45 kaupallista 5g-sopimusta ja yhdeksän toimivaa verkkoa ympäri maailman. Nyt käyttöön otettu 5g-tekniikka on Surin mukaan non-standalone-tyyppiä, joka tarvitsee tuekseen vahvan 4g-verkon.

–  Tällä alueella emme ole pelkästään kilpailukykyisiä, vaan olemme kehityksen kärjessä, Suri sanoo.

Suri perustaa väitteensä analytiikkayritys RootMetricsin loppuvuodesta 2018 keräämään dataan, jonka mukaan Nokian verkot arvioitiin kuudessa eri kategoriassa parhaiksi Yhdysvalloissa.

Surin mukaan kaikki Nokian 4g-asiakkaat, jotka ovat jo valinneet 5g-palveluntarjoajansa, ovat valinneet Nokian. Monet eivät ole vielä valintaansa tehneet.

–  Se on meille hyvä tilaisuus tulevaisuudessa, Suri sanoo.

KommentoiLuetuimmat talousuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu