Taloyhtiön hallitukset ovat rekisteröineet laiskasti osakeluetteloitaan – kolmen vuoden päästä rekisteröinti on maksullista

Etelä-Pohjanmaalla vain harva taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelonsa Maanmittauslaitoksen ylläpitämään sähköiseen rekisteriin.

Maanmittauslaitoksen tiedotteen mukaan alle kaksi prosenttia taloyhtiöistä maakunnan 3000 taloyhtiöstä on vasta ryhtynyt toimeen, vaikka uudistus on pakollinen ja koskee kaikenkokoisia taloyhtiöitä.

– Ilman ammatti-isännöintiä toimivien pienten taloyhtiöiden tulee hoitaa itse oman osakeluettelonsa siirto Maanmittauslaitoksen ylläpitämään sähköiseen järjestelmään. Käytännössä siirron tekee tällöin taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja tai asukasisännöitsijä verkossa toimivassa siirtopalvelussa, Maanmittauslaitoksen vs. kirjaamispäällikkö Saija Korhonen kommentoi tiedotteessa.

Isännöintiyritykset hoitavat siirron asiakastaloyhtiöiden osalta sitten, kun tietojärjestelmien rajapinnat toimivat. Siirto on maksuton vuoden 2023 loppuun saakka.

Osakeluettelon siirron jälkeen osakkaat voivat hakea omistuksensa rekisteröintiä ja pääsevät eroon paperisista osakekirjoista, mikä helpottaa esimerkiksi asuntokauppaa.

Osakasluettelon siirto sähköiseen järjestelmään siirtäminen vaatii taloyhtiön hallitukselta erillisen päätöksen. Siirron jälkeen taloyhtiön velvoite ylläpitää osakeluetteloa ja selvittää omistajavaihdostilanteita päättyy.

Lisätietoa osakeluetteloiden siirrosta ja huoneistotietojärjestelmästä löytyy osoitteesta www.osakehuoneistorekisteri.fi .

Jutusta on korjattu asunto-osakeyhtiöiden määrä pe 21.5. klo 13.22.

Kommentoi


Luetuimmat talousuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa