Teollisuuden uudet tilaukset lisääntyivät elokuussa vauhdilla – kasvua lähes 50 prosenttia

HELSINKI

Teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat elokuussa peräti 48 prosenttia vuodentakaisesta, kertoo Tilastokeskus. Tammi-elokuussa kasvua kertyi 30 prosenttia. Uudet tilaukset lisääntyivät kaikilla teollisuuden päätoimialoilla.

Myös teollisuustuotanto kohosi selvästi. Elokuussa työpäiväkorjattu teollisuustuotanto nousi 4,4 prosenttia viime vuoden elokuusta. Kausitasoitettu tuotanto lisääntyi 1,4 prosenttia verrattuna heinäkuuhun.

Uudet tilaukset kasvoivat elokuussa eniten metalliteollisuudessa, jossa tilausten arvo oli 62 prosenttia viime vuotta suurempi. Paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden tilaukset lisääntyivät lähes kolmanneksella.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist muistuttaa, että viime vuoden elokuun vertailutaso on vaisu. Teollisuuden tilauskannan elpyminen ei ollut vielä kunnolla alkanut.

–  Tänään julkistettu lukema on silti aidosti vahva, eikä rajua nousua pysty selittämään pelkällä vertailuvuoden vaisuudella. Uusien tilausten arvoon tulee tällä hetkellä vahvaa nostetta sekä hintojen noususta että tilausmäärien kasvusta, Appelqvist kirjoittaa tiedotteessaan.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäen mukaan teollisuuden tuotantoluvut ja uudet tilaukset kertovat Suomen teollisuuden pysyneen varsin hyvässä vireessä.

–  Saksassa ja Ruotsissa teollisuustuotanto laski ja uusien tilauksien virta heikkeni elokuussa, mutta vastaava notkahdus ei iskenyt Suomeen, Kuoppamäki kirjoittaa.

Teollisuustuotanto kohosi eniten metsäteollisuudessa

Teollisuustuotanto kohosi vuodentakaiseen verrattuna eniten metsäteollisuudessa, lähes kymmenen prosenttia. Myös metalliteollisuudessa sekä sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa oli huomattavaa kasvua.

Metsäteollisuudessa tilastoitiin kuitenkin hivenen laskua heinäkuuhun verrattuna. Eniten tuotanto nousi metalliteollisuudessa.

Kuoppamäki ennakoi, että talouskasvu nojautuu lähitulevaisuudessa teollisuutta enemmän palvelusektorin varaan, sillä yhteiskunnan avautuminen ja vankka kuluttajien luottamus mahdollistavat patoutuneen kulutuskysynnän nousun.

Tilastokeskus huomauttaa, että voimakkaat heilahtelut ovat tyypillisiä teollisuuden uusia tilauksia koskevassa tilastossa. Elokuuta on edeltänyt kuitenkin vahvaa kasvua myös aiempina kuukausina.

Kommentoi


Luetuimmat talousuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
  • Uutiset
  • Urheilu