Tjäreborgin lennot jatkuvat tänään emoyhtiön konkurssista huolimatta

HELSINKI

Matkatoimisto Tjäreborgin ja sen pohjoismaisten sisaryhtiöiden toiminnan on määrä jatkua tänään. Yhtiö kertoo sivuillaan, että tiistaille suunnitellut lennot lähtevät normaalisti. Esimerkiksi Helsinki-Vantaalta oli lähdössä lomalento Teneriffalle kello seitsemän aikaan aamulla.

Tjäreborgin omistaja, brittiläinen Thomas Cook ajautui eilen konkurssiin. Tjäreborg ei mennyt konkurssiin samassa yhteydessä, sillä se on emoyhtiöstään erillinen juridinen yksikkö. Tjäreborg kuuluu sisaryhtiöineen Thomas Cook Northern Europeen.

–  Koska olemme itsenäinen ja kannattava yritys, olemme onnistuneet pankkien, rahoittajien ja takaajien avulla varmistamaan toimintamme jatkon, sanoi pohjoismaisen konsernin toimitusjohtaja Magnus Wikner myöhään eilen illalla julkaistussa tiedotteessa.

Thomas Cookin konkurssi vaikutti kuitenkin maanantaina Tjäreborgin matkustajiin, kun konsernin lentoyhtiön Thomas Cook Airlines Scandinavian useita lentoja jouduttiin perumaan. Kyseisen yhtiön lentoliikenne jatkuu tiistaina normaalisti, Tjäreborgin sivuilla ilmoitetaan.

Lentoja peruttiin eilisen aikana myös Suomessa.

KKV: Tjäreborgin pätee samat lait

Matkatoimisto Tjäreborgin toimintaan pätee sama lainsäädäntö ja samat ehdot kuin muihinkin matkanjärjestäjiin, jos toiminta jatkuu normaalisti, kuten yritys on ilmoittanut. Näin kertoo kuluttaja-asiamies Katri Väänänen Kilpailu- ja kuluttajavirastosta (KKV) STT:lle.

–  Jos nyt vaikka peruuttaa joulukuun matkansa, matkanjärjestäjällä on oikeus vaatia tietty peruutuskulu, joka määräytyy yleisten matkapakettiehtojen mukaan, hän sanoo.

Jos yritys joutuisi maksukyvyttömäksi, matkan tilaaja saisi Väänäsen mukaan korvaukset vakuuden kautta.

Eilen perutut paluulennot pyritään järjestämään tänään

Tjäreborgin tiedotteen mukaan eilen perutut paluulennot pyritään järjestämään tänään. Asiasta ilmoitetaan matkustajille tekstiviestillä, kuten myös mahdollisista aikataulumuutoksista.

Tjäreborgin myyntijohtaja Saana Ruonala kuvasi eilen illalla uutista erittäin positiiviseksi.

–  Neuvotteluita on käyty koko ajan. Meidän pohjoismainen osa on ollut yksi Pohjoismaiden kannattavimpia matkatoimistoja. Siksi pääsimme tähän, Ruonala kertoi STT:lle.

Ruonalan mukaan esimerkiksi parin kuukauden päähän sovittuja matkoja koskevat nyt normaalit peruutusehdot, sillä yhtiön toiminnan on määrä jatkua normaalisti.

Matkakohteissa jumissa olevat yritetään saada mahdollisimman nopeasti kotiin.

–  Aikatauluista en osaa vielä sanoa, mutta toivottavasti mahdollisimman pian.

Brittituristeista saatu kotiin harvempi kuin joka kymmenes

Vajaat kymmenen prosenttia matkanjärjestäjä Thomas C ookin konkurssin myötä jumiin ulkomaille jääneistä brittituristeista on saatu tuotua kotiin, kertovat viranomaiset. Viranomaisten mukaan eilen kuljetettiin kotiin 14  700 ihmistä.

Tänään saarivaltakuntaan on tarkoitus palata noin 16  500 ihmistä. Yhteensä ilman paluukuljetusta jäi 150  000 brittiä.

Viranomaisten mukaan kyseessä on rauhanajan suurin operaatio, joka on kastettu Matterhorniksi. Sitä varten on vuokrattu niin paljon lentokoneita, että ne muodostaisivat yhdessä maailman viidenneksi suurimman lentoyhtiön.

Samaan aikaan Britanniassa on noussut kohu Thomas Cookin johtajien palkoista. Iltapäivälehti Sunin mukaan yhtiön viisi vihmeistä johtajaa ovat saaneet palkkoina ja bonuksina yhteensä 47 miljoonaa puntaa (53 miljoonaa euroa).

Yhtiön viimeiseksi toimitusjohtajaksi jäänyt Peter Fankhauser on kuitannut lehden mukaan palveluksistaan 8,4 miljoonaa puntaa (vajaat 9,5 miljoonaa euroa) sitten vuoden 2014.

KommentoiLuetuimmat talousuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi