Trump päätti lykätä lokakuulle kaavailtuja Kiinan tuontitullien korotuksia

PEKING/WASHINGTON

Kiina ja Yhdysvallat ovat viime päivinä liennyttäneet kauppasotaa hyvän tahdon eleillä puolin ja toisin. Tänään Kiina kertoi tutkivansa mahdollisuutta ostaa Yhdysvalloista sianlihaa ja soijapapuja, joiden merkitys on Yhdysvaltojen viennille on suuri.

–  Toivon, että molemmat osapuolet jatkavat käytännön toimia luodakseen suosiolliset olosuhteet neuvotteluille, jotka hyödyttävät sekä Kiinaa että Yhdysvaltoja, sanoo Kiinan kauppaministeriön tiedottaja Gao Feng.

Aiemmin Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kertoi Twitterissä päättäneensä lykätä Kiinan tuontitullien korotuksia kahdella viikolla.

Lokakuun alussa oli määrä tulla voimaan 30 prosentin tuontitullit 250 miljardin dollarin arvoiseen kiinalaistuontiin. Nyt kyseisen tuonnin tullit ovat 25 prosenttia. Trumpin mukaan korotus tuleekin voimaan vasta lokakuun puolivälissä.

–  Olemme suostuneet, hyvän tahdon eleenä, siirtämään 250 miljardin dollarin arvoiseen kiinalaistuontiin kohdistuvien tullimaksujen korotuksen (25 prosentista 30 prosenttiin) lokakuun ensimmäisestä päivästä lokakuun 15. päivään, Trump tviittasi.

Presidentti sanoi Kiinan varapääministerin Liu Hen pyytäneen lykkäystä. Trump myös sanoi suostuvansa lykkäykseen muun muassa sen takia, että Kiinan kansantasavalta viettää 70-vuotispäiviään.

Neuvotteluiden on määrä jatkua lokakuun alussa

Trumpin ilmoitus tuli pian sen jälkeen, kun Kiina oli aiemmin tällä viikolla luvannut jättää osan yhdysvaltalaistuotteista vastatulliensa ulkopuolelle. Tuolloin tärkeimmät maataloustuotteet jäivät listan ulkopuolelle.

Kiinan ja Yhdysvaltojen välisten kauppaneuvottelujen on määrä jatkua Washingtonissa lokakuun alussa. Neuvottelujen toivotaan vihdoin lievittävän jännitteitä maailman talousmahtien välillä.

Kiina ja Yhdysvallat kävivät kauppaneuvotteluja viimeksi heinäkuussa Shanghaissa. Neuvotteluissa ei saatu tuolloin aikaan merkittävää edistystä.

Pian heinäkuun neuvotteluiden jälkeen maiden välinen kauppasota kiihtyi.

Viimeksi syyskuun alussa tulivat voimaan Yhdysvaltain tuoreimmat Kiinaan kohdistuvat tuontitullit. Ylimääräinen 15 prosentin tariffi kohdistui uusiin tuotekategorioihin, jotka oli aiemmin säästetty kauppasodalta.

KommentoiLuetuimmat talousuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat talousuutiset