Valmet hummannut puoli miljardia Neleksen osakkeisiin – vertailukelpoinen liikevoitto nousi

HELSINKI

Konepajayhtiö Valmet on hankkinut havittelemansa venttiiliyhtiö Neleksen osakkeita 453 miljoonalla eurolla, ilmenee Valmetin osavuosikatsauksesta. Samalla rahavirta investointien jälkeen oli heinä–syyskuussa –380 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten vastaava luku oli +102 miljoonaa euroa.

Valmet hankki 14,9 prosenttia Neleksestä heinäkuun alussa, kun Neles oli itsenäistynyt konepajayhtiö Metsosta. Vuosineljänneksen aikana Valmet vähitellen nosti omistustaan 29,5 prosenttiin ja ehdotti Valmetin ja Neleksen sulautumista.

Valmetin lisäksi Nelestä havittelee myös ruotsalainen Alfa Laval. Valmetin osakehankinnat arvottavat Neleksen karkeasti 1,4 miljardiin euroon. Alfa Lavalin tarjous on arvoltaan 1,7 miljardia euroa. Se sisältää preemion eli lisähinnan, jota Neleksen omistajille tarjotaan yhtiöstä.

Neleksen hallitus on Alfa Lavalin tarjouksen puolella. Hallitus on tivannut Valmetilta tarkempia ehtoja yhdistymiselle. Hallituksen mukaan Valmet ei esimerkiksi ole esittänyt alustavaa ehdotusta sulautumisen vaihtosuhteeksi.

Vaihtosuhde määrittää lopulta Valmetin tarjouksen arvon. Menestyäkseen sen on oltava parempi kuin Alfa Lavalin tarjous.

–  Näemme, että yhteenliittymä loisi erinomaista pitkän aikavälin arvoa molempien yhtiöiden osakkeenomistajille. Yhdistymisessä on erinomainen teollinen logiikka, ja se muodostaisi vahvan alustan liiketoiminnan kasvulle jatkossa erityisesti automaatiojärjestelmissä ja venttiileissä, perustelee Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine tiedotteessa Valmetin esitystä.

Liikevaihto kohosi, liikevaihto ennallaan

Valmetin vertailukelpoinen liikevoitto kohosi heinä-syyskuussa 11 prosenttia 91 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 81 miljoonasta eurosta. Liikevaihto pysyi lähes ennallaan 832 miljoonassa eurossa.

Uudet tilaukset supistuivat kuitenkin 34 prosenttia. Laineen mukaan saadut tilaukset kasvoivat paperit-liiketoimintalinjalla sekä Kiinassa. Saadut tilaukset laskivat sellu ja energia-, automaatio- ja palvelut-liiketoimintalinjoilla.

–  Covid-19-pandemia vaikutti toimintoihimme edelleen kolmannella neljänneksellä. Matkustusrajoitukset ja matalammat kapasiteetin käyttöasteet graafisen paperin tuotannossa vaikuttivat negatiivisesti palveluiden saatuihin tilauksiin ja liikevaihtoon, Laine kertoo.

Kommentoi


Luetuimmat talousuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
  • Uutiset
  • Urheilu