Viking Linen tulos meni pakkaselle kaudella, joka yleensä tuottaa suurimman osan vuoden tuloksesta

HELSINKI

Meneillään oleva koronapandemia on heikentänyt vakavasti Viking Linen toimintaedellytyksiä, yhtiö kertoo. Laivayhtiön liikevaihto vajosi kolmannella vuosineljänneksellä 56,6 miljoonaan euroon viime vuoden 153,8 miljoonasta. Liiketulos oli -7,8 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna vastaavaan aikaan oli 26,2 miljoonaa euroa.

Viking Linen mukaan kolmannen vuosineljänneksen tulos tavallisesti tuottaa suurimman osan vuoden tuloksesta. Nyt se oli paljon huonompi kuin aiempina vuosina.

–  Ennalta aavistamaton ulkopuolinen maailmanlaajuinen pandemia on vaikuttanut osavuositulokseen tuntuvasti. Pandemia on edelleen vaikuttanut yksilöihin, yrityksiin ja markkinoihin kolmannen vuosineljänneksen aikana, sanoo toimitusjohtaja Jan Hanses tiedotteessa.

Hanses sanoo, että osittain epäselvä ja epäjohdonmukainen viranomaisviestintä koetteli matkustusta ja myyntiä olennaisesti elokuun puolivälistä alkaen. Matkustajamäärä Viking Linen aluksilla oli tammi-syyskuun aikana reilut 1,64 miljoonaa, kun se viime vuonna vastaavana ajanjaksona oli vajaat 4,9 miljoonaa.

Yt-neuvotteluissa parinsadan työ vaarassa

Suuri osa henkilökunnasta Suomessa on lomautettu. Ruotsissa ja Virossa on käytetty lyhytaikaislomautuksia. Siten palkat ja työsuhde-etuuksista aiheutuneet kulut vähenivät jakson aikana.

Konsernissa aloitettiin syyskuussa yt-neuvottelut koskien maissa olevaa henkilöstöä sekä Viking Cinderellan merihenkilöstöä. Suunnitellut toimenpiteet voivat johtaa henkilöstön osa-aikaistamiseen, lomauttamiseen tai irtisanomiseen. Ne koskevat noin kahtasataa henkilöä.

Hanses toteaa, että maksuvalmius on ollut kireä kolmannen kvartaalin lopussa. Neuvottelut rahoittajien kanssa ovat jatkuneet, ja 15. lokakuuta valtioneuvosto myönsi valtiontakaukset yhteensä 38,7 miljoonan euron lisälainalle.

Viking Line sitoutuu olemaan jakamatta osinkoja tai suorittamatta muita varojenjakoa, kunnes takauksiin ja lainoihin liittyvät velvoitteet ovat kokonaan päättyneet.

Koko vuoden tuloksen ennustetaan olevan miinusmerkkinen.

Useat alukset seisoneet satamissa

Viking Linella on matkustaja- ja rahtiliikennettä seitsemällä laivalla. Alukset, jotka tavallisesti liikennöivät Helsingin ja Tukholman välillä, ovat liikennöineet osittain uusilla reiteillä rajoitetuin aikatauluin. Useat alukset ovat kokonaan tai osittain seisoneet satamissa pandemian takia. Muun muassa keväällä ja alkukesästä tiukkojen koronarajoitusten aikaan laivat kuljettivat käytännössä vain rahtia.

Matkustajaliikenteen kapasiteettia on rajoitettu sen jälkeen, kun se aloitettiin uudelleen.

KommentoiLuetuimmat talousuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat talousuutiset
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa