Virolainen Operail haastaa VR:n rautateiden rahtiliikenteessä

HELSINKI

Virolainen Operail kertoo aloittavansa rahtiliikenteen Suomen rautateillä. Yhtiö kertoo tiedotteessa, että se investoi 50 miljoonaa euroa toiminnan käynnistämiseen Suomessa.

Operail Finlandin toimitusjohtajaksi on nimitetty Ilkka Seppänen, joka on toiminut aiemmin VR:n rahtiyksikön Transpointin johtoryhmän jäsenenä. Hän on vastannut VR Transpointissa myynnistä, palvelutuotannosta ja turvallisuudesta.

Seppäsen mukaan ala on tiukasti säännelty, ja edessä ovat pitkän aikaa vievät lupaprosessit myyntiluvan saamiseksi.

–  Sen vuoksi tässä vaiheessa on hyvin vaikeata arvioida, milloin liikenne päästään aloittamaan, Seppänen kertoi STT:lle.

Operailin johtokunnan puheenjohtaja Raul Toomsalu arvioi, että yhtiölle on tärkeätä löytää uusia markkinoita. Hänen mukaansa uudet liiketoiminnot ovat nostaneet Operailin kannattavaksi, ja yhtiö aikoo jatkaa kasvuaan tulevina vuosina.

–  Laajentuminen Suomeen on osa yhtiön pitkän tähtäimen strategiaa, Toomsalu sanoo tiedotteessa.

Operailin johtokunnan jäsen Paul Lukka kertoo, että yhtiö on saanut erittäin myönteisen vastaanoton Suomessa. Hänen mukaansa Operail on valmistellut tuloaan Suomen markkinoille lähes vuoden ajan.

Seppänen sanoo, että yhtiö on solminut jo sopimuksia asiakkaiden kanssa, mutta niitä ei voi vielä julkistaa.

–  Suomessa on paljon perusteollisuutta, jolla on kuljetettavaa kotimaisesti ja kansainvälisesti. Lisäksi Suomen kautta kulkee paljon kauttakulkuliikennettä. Varmasti kuljetettavaa löytyy hyvälle ja luotettavalle kuljetuspalvelulle, Seppänen arvioi.

Veturit on jo tilattu

Rahtiliikenne Suomen rautateillä avautui kilpailulle vuonna 2007. VR:n kilpailijoina on ollut joitakin pieniä operaattoreita.

Seppäsen mukaan Operail on tilannut veturit, mutta lukumääristä ja muista yksikohdista voidaan tiedottaa vasta, kun veturitoimittajan kanssa on täsmennetty toimitusaikataulut.  Vaunuja hankitaan tarpeen mukaan Euroopasta.

Virolaisella emoyhtiöllä on 3  500 rautatievaunua, joista lähes 2  200 on liisattu kansainvälisille asiakkaille. Operail valmistaa vetureita omaan käyttöön ja vientiin Tapan varikolla Virossa. Yhtiö myös huoltaa rautatiekalustoa.

Operailin suunnitelmista kertoi Suomessa ensin Yle.

KommentoiLuetuimmat talousuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi