Wärtsilä aikoo vähentää 1 200 työpaikkaa maailmanlaajuisesti – Konsernijohtaja Jaakko Eskola: ”Vaasasta en osaa sanoa, miten se vaikuttaa”

VAASA

Wärtsilän liikevaihto kasvoi viime vuonna viisi prosenttia, mutta tulos jäi edellisvuodesta. Yhtiö ilmoitti keskiviikkona vähentävänsä maailmanlaajuisesti arviolta 1 200 työpaikkaa, josta 150 koskisi koko Suomea.

Toimenpiteellä Wärtsilä pyrkii saavuttamaan noin sadan miljoonan euron vuotuiset säästöt, jotka toteutuvat asteittain vuoden 2019 toisella puoliskolla ja vaikuttavat täysimääräisesti vuoden 2020 loppuun mennessä. Toimenpide mahdollistaa myynnin kasvun ja liiketoiminnan vakauden.

Uudelleenjärjestelyyn liittyvät kustannukset ovat arviolta 75 miljoonaa euroa. Vähennykset vaikuttavat henkilöstöön kaikissa liiketoiminnoissa ja tukitoiminnoissa.

– Tämä on iso toimenpide, jolla haemme kustannusrakenteen uutta tasoa. 1 200 on tietenkin arvio, koska prosessi on vasta alkanut, mutta tällä turvataan tulevaisuuden kannattavuutta ja kilpailukykyä, Wärtsilän konsernijohtaja Jaakko Eskola sanoo.

Eskola ei osaa vielä sanoa, vaikuttavatko irtisanomiset Vaasassa.

– 150 on maksimimäärä koko Suomessa. Meillähän on täällä noin 3 800 työntekijää.

Vuoden 2018 lopussa Wärtsilällä oli noin 19 300 työntekijää yli 80 maassa eri puolilla maailmaa.

Konsernijohtajan mukaan edellisvuotta huonompi tulos johtuu osittain yhtiön päätöksestä lopettaa varavoimateknologian tarjoaminen ydinvoimalasegmentille. Vaikka liikevaihto kasvoi ennusteiden mukaan, aiheutti liiketulos pettymyksen.

– Liiketuloksen takia meidän täytyy miettiä kustannusrakennettammekin ja koko Wärtsilän tapaa toimia. Tilauskertymämme oli kuitenkin loistava neljännellä kvartaalilla ja koko vuonna. Se on tulevaisuuden kannalta se positiivinen asia, Eskola toteaa.

Eskolan mukaan Wärtsilä aloitti uudet organisaatiomuutokset vuoden alussa.

– Olemme jo muuttaneet organisaatiota niin, että meillä on kaksi liiketoimintaa, merenkulku ja energia, joissa huolto on mukana. Tietenkin teemme muitakin rakenteellisia muutoksia, jotta saamme kehitettyä liiketoimintaamme kannattavaksi, hän lisää.

Eskolan mukaan asiakkaat ja Wärtsilän oma henkilökunta ovat ottaneet alkaneet organisaatiomuutokset "äärimmäisen positiivisesti vastaan".

Vuoteen 2018 on mahtunut Eskolan mukaan kaiken kaikkiaan positiivisia tapahtumia.

– Vaasaa ajatellen on tärkeää, että päätimme lähteä rakentamaan sinne uutta Smart Technology Hub -teknologiakeskusta ja investoimme sinne paljon seuraavien vuosien aikana. Keskus on kehittynyt hyvin ja etenee aikataulussa, Eskola kertoo.

Konsernijohtajan mukaan teknologiakeskukselle on avattu omat julkiset verkkosivut, jonne yhteistyökumppanit voivat ilmoittautua.

– Olemme saaneet valtavan määrän yhtiöitä, jotka ovat kiinnostuneet tekemään kanssamme yhteistyötä samoin kuin asiakkaita ja toimialalla muita toimivia yhtiöitä sekä alihankkijoita. Olemme siitä äärimmäisen tyytyväisiä. Olemme saaneet todella positiivista palautetta tästä tavasta, millä nyt yhdessä teemme tätä teknologiakeskusta, Eskola kehaisee.

Toisesta mahdollisesta projektista, Merenkurkun laivahankkeeseen osallistumisesta, Eskola on vielä vaitelias. Uuden laivan rakentava Rauman telakka kilpailuttaa laitetoimittajia, ja Wärtsilä on tässä tarjouskilvassa mukana.

– Telakka valitsee omalla aikataulullaan eri toimittajat, mitä tulee moottoreihin, potkureihin, automaatioon, navigointiin ja niin edelleen. Koko prosessi on vielä hyvin keskeneräinen. Totta kai Wärtsilä haluaa olla mukana monellakin tavalla, koska on kyse hyvin mielenkiintoisesta hankkeesta, Eskola suostuu sanomaan.

Vuoden 2018 keskeiset luvut

Tilauskertymä kasvoi 12 prosenttia 6,307 miljoonaan euroon.

Tilauskanta kauden lopussa kasvoi 21 prosenttia 6,166 miljoonaan euroon.

Liikevaihto kasvoi 5 prosenttia 5,174 miljoonaan euroon.

Tilaus-laskutussuhde oli 1,22.

Vertailukelpoinen liiketulos vakaat 577 miljoonaa euroa, mikä vastaa 11,2 prosenttia liikevaihdosta.

Tulos/osake kasvoi 0,65 euroon.

Liiketoiminnan rahavirta kasvoi 470 miljoonaan euroon.

Osinkoehdotus 0,48 euroa osakkeelta.

Lähde: Wärtsilä Oyj

KommentoiLuetuimmat talousuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi