Wärtsilän tulos romahti – kurssilasku syventynyt päivän mittaan

HELSINKI

Laivamoottoreita ja voimaloita valmistavan Wärtsilän tulos heikkeni merkittävästi vuoden kolmannella neljänneksellä.

Heinä-syyskuun vertailukelpoinen liikevoitto putosi 39 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 141 miljoonaa euroa. Tulos siis tippui 72 prosenttia vertailukauteen nähden.

Liikevaihto laski 16 prosenttia ja tilauskertymä 29 prosenttia vuoden takaisesta.

Wärtsilän tuloksen oli jo ennakkoon odotettu jäävän vuoden takaista heikommaksi. Wärtsilä antoi syyskuussa tulosvaroituksen, jossa yhtiö kertoi tämän vuoden vertailukelpoisen liiketuloksensa jäävän noin 100 miljoonaa euroa alhaisemmaksi kuin viime vuonna. Yhtiö varoitti samalla myös heinä-syyskuun tilauskertymän heikkoudesta.

Kurssireaktion perusteella Wärtsilän osavuosikatsaus oli silti odotettuakin heikompi. Yhtiön osake oli kello yhden jälkeen päivällä noin 12,5 prosentin laskussa Helsingin pörssissä. Osakkeen alamäki on kiihtynyt pörssipäivän edetessä.

Kustannusylitykset iskivät tulokseen

Konsernijohtaja Jaakko Eskolan mukaan kolmas vuosineljännes oli Wärtsilälle haastava sekä laitteiden kysynnän että toiminnan tuloksen kannalta.

– Tilauskertymän laskun taustalla olivat uusien alusten tilausten vähäisyys ja vaimeampi rikkipesurijärjestelmien kysyntä sekä yhä pitkittynyt päätöksenteko energiamarkkinoilla, Eskola sanoo tiedotteessa.

Eskolan mukaan liikevaihdon lasku oli odotettua, koska energialaitteiden ja rikkipesureiden toimituksen keskittyvät loppuvuoteen.

– Liiketuloksemme sen sijaan heikkeni johtuen odottamattomista kustannusylityksistä muutamissa monimutkaisissa merenkulku- ja energiaprojekteissa, Eskola sanoo.

– Kyseisten projektien läpikäynti paljasti virheellisiä oletuksia kustannusarvioiden taustalla, puutteita riskien tunnistamisessa ja toimitusketjuun liittyviä haasteita.

Osavuosikatsauksessa Wärtsilä alentaa Energy-liiketoimintansa näkymiä. Nyt yhtiö sanoo Energy-liiketoiminnan näkymien olevan heikot, kun aiemmin näkymiä luonnehdittiin vaimeiksi. Marine-liiketoiminnan näkymiä kuvaillaan yhä vaimeiksi.

Osakekurssi luisuu

Wärtsilän viime kuukausien heikko kehitys on heijastunut yhtiön osakekurssiin. Vielä alkuvuodesta Wärtsilän osakkeesta maksettiin noin 14 euroa, mutta sen jälkeen kurssi on tullut selvästi alaspäin. Eilisen päätöskurssi oli 10,62 euroa.

Syyskuun lopulla Wärtsilä kertoi aloittavansa yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa maailmanlaajuisesti noin 350 työpaikan karsimiseen. Suomessa yhtiö saattaa vähentää enintään 200 työsuhdetta.

KommentoiLuetuimmat talousuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi