Yhä useammalla on maksuhäiriömerkintä kontollaan – Vastaa toimituksen kyselyyn ja kerro, miten sinä saat rahasi riittämään

Jo 390 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintöjä, Suomen Asiakastiedon tilasto kesäkuun lopulta kertoo.

Luku vastaa peräti 8,5 prosenttia aikuisista. Määrä on kasvanut vuodessa noin 7 000 henkilöllä.

Maksuhäiriö on vakava maksun laiminlyönti. Merkintää ei tule maksun vähäisestä viivästymisestä. Etelä-Pohjanmaalla maksuhäiriömerkintöjä on seitsemällä prosentilla aikuisista ja Pohjanmaalla kuudella prosentilla.

Maksuhäiriömerkintöjä saaneiden henkilöiden määrä on kasvanut jatkuvasti jo yli 10 vuotta.

Koronakriisin vaikutukset eivät vielä näy tilastoissa, mutta Asiakastiedon liiketoimintajohtajan Jouni Muhosen mukaan on erittäin todennäköistä, että maksuhäiriöisten henkilöiden määrä lisääntyy.

Viime vuoden syyskuussa kulutusluottojen korkokatto laskettiin 20 prosenttiin, mikä lisäsi maksuhäiriöisten henkilöiden määrää. Nyt korkokattoa on koronakriisin vuoksi laskettu 10 prosenttiin, mikä enteilee maksuhäiriöiden lisääntymistä entisestään.

– Tietysti ihmisten lomauttamisilla on vaikutus tuloihin, mikä heijastuu maksuvaikeuksiin. Tiedämme, että ylivelkaantuneita ihmisiä on jo valmiiksi paljon, ja silloin menojen mukauttaminen pieneneviin tuloihin ei ole helppoa, Muhonen kertoo Ilkka-Pohjalaiselle.

Seuraavan tilaston maksuhäiriömerkintöjen määrästä Asiakastieto tuottaa syyskuun lopussa.

Maksuhäiriöiden taustalla on Muhosen mukaan lukuisia eri syitä. Usein henkilö on velkaantunut usealle taholle, ja yllättävä katkos tuloissa tai odottamattomat menot kaatavat talouden.

Yleensä kyseessä on kierre, jossa maksamattomia laskuja on ehtinyt kertyä monesta eri lähteestä. Häpeä on monelle este hakea apua talousongelmiinsa ajoissa.

Asiakastiedon tilastojen mukaan maksuhäiriöiden riski kasvaa voimakkaasti henkilön täytettyä 20 vuotta. Vuoden alussa 76 000:lla alle 30-vuotiaalla oli ainakin yksi maksuhäiriö.

Esimerkiksi 25–29-vuotiaista lähes 13 prosentilla on maksuhäiriöitä.

 

Vastaa toimituksen kyselyyn rahankäytöstä:

 

Pääset kyselyyn myös tästä linkistä .

 

KommentoiLuetuimmat talousuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa