Uimarannoilla häiriköintiä ja ilkivaltaa – "Kesäjumppia toteutetaan niin, että vartija on paikalla"

Uimarannoilla esiintyy eriasteista ilkivaltaa lähes poikkeuksetta kaupungista huolimatta. Roskaaminen ja lasinsirut ovat todellinen ongelma myös kuvassa näkyvällä Hietasaaren uimarannalla.
Uimarannoilla esiintyy eriasteista ilkivaltaa lähes poikkeuksetta kaupungista huolimatta. Roskaaminen ja lasinsirut ovat todellinen ongelma myös kuvassa näkyvällä Hietasaaren uimarannalla.
Kuva: Jarno Pellinen

Vuoden 2022 kesä on alkanut varsin viileänä, mikä näkyy suoraan uimarantojen kävijämäärissä. Nuoriso viihtyy uimarantojen alueella viileämmästä säästä huolimatta, sillä rannat toimivat usein kohtaamis- ja ajanviettopaikkoina. Suurinta huolta aiheuttaa roskaaminen ja lasinsirujen määrä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Seinäjoen alueella on kolme valvottua uimarantaa: Kyrkösjärvi, Sahalampi ja Tanelinranta. Uimarannoilta ei ole tehty häirintään liittyviä ilmoituksia kaupungille tänä kesänä.

– Hyvin rauhallista on ainakin silloin, kun meillä on valvoja rannalla, kertoo Seinäjoen kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Tanja Särkipaju.

Rantavalvojien tehtäviin kuuluu joka aamu vesirajan ja rannan tarkastaminen.

– Hyvin siistiä on ollut tänä vuonna. Täytyy kuitenkin muistaa, että alkukesä on ollut kylmä, eikä rannoilla ole ollut hirveästi väkeä, Särkipaju muistuttaa.

Ilkivaltaa esiintyy usein. Aiempina vuosina laiturin rakenteet ovat olleet kovilla. Rakenteet saattavat hajota, kun laituria keinutetaan.

Toinen hajoamisherkkä laiturinosa on tikapuut, joissa roikkuminen ei ole suotavaa varsinkaan monen hengen voimin. Syyksi rikki menneille asioille paljastuu usein ajattelemattomuus. Seinäjoella tikapuut tarkistetaan joka aamu.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yleiset rannat eivät ole koiria varten

Yksi toistuva ilkivallanteko on pelastusveneellä soutelu. Pelastusvene on ollut tänä kesänä kateissa jo muutaman kerran sekä Kyrkösjärven että Sahalammen uimarannalta.

– Ajattelemattomuuttaan silläkin lähdetään soutelemaan johonkin toiseen paikkaan. Venettä ei usein myöskään palauteta. Nuorison täytyisi ymmärtää, että pelastusvene on tarkoitettu hätätilanteita varten, kertoo Särkipaju.

Seinäjoella palokunnan sukeltajat tekevät tarkistusta uimarannoilla koulujen päättäjäisviikonlopun jälkeen. Laitureiden päät ja vedenpohja on sukellettu niin, ettei vastassa ole isompia esineitä tai luonnonmateriaaleja.

Tänä vuonna löytöjä ei tehty. Aiemmin on kuitenkin löydetty esimerkiksi puistonpenkki ja polkupyöriä. Matala ranta ja tumma vesi tekevät alueista tarkistamisen arvoiset.

– Yleiset rannat eivät myöskään ole koirien ulkoilutukseen sallittuja alueita. Mopoilijat ja autoilijat eivät myöskään kuulu rannoille, Särkipaju lisää.

Siivoaminen jää kunnan vastuulle

Laihialla on vain yksi yleinen uimaranta: Säivänkankaan uimapaikka. Laihian kunnan teknisen johtajan Jari Mansikka-ahon mukaan ilkivalta kohdistuu esimerkiksi rannan pukukoppiin. Nuoriso saattaa myös käydä moottoriajoneuvoilla rannalla tai pitää nuotiota.

– Suoranaista haittaa ei ole ollut uimareille, mutta epäsiisteyttä ja sotkemista on havaittavissa, Mansikka-aho kertoo.

Siivoaminen jää kunnan vastuulle, koska tekijät eivät yleensä jää kiinni.

Ranta kunnostetaan ja vedenpohja tarkistetaan uimakauden alkaessa. Isoimmat löydöt ovat olleet uppotukkeja ja suurempia kiviä.

– Lasinsirut ovat ongelma, mutta vähenevissä määrin. Nuoriso on siirtynyt lasipulloista tölkkeihin, Mansikka-aho kertoo huomiostaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vartija jumppakerhoa valvomassa

Vaasassa on yhdeksän yleistä kaupungin ylläpitämää uimarantaa. Yhden rannan läheisyydessä tilanne on häirinnän ja ilkivallan osalta hankala. Liikuntatoimenjohtaja Mika Lehtosen mukaan kaupunki järjestää ilta-aikaan sijoittuvia kesäjumppia Hietasaaren lavalla maanantaista torstaihin.

– Meillä on ollut suuria ongelmia viimeisen viikon aikana. Nuoriso on käyttäytynyt aggressiivisesti, eikä ole suostunut poistumaan pyynnöistä huolimatta. Poliisi on jouduttu kutsumaan paikalle useasti ja tällä hetkellä toteutamme kesäjumppia niin, että siellä on vartija paikalla.

Lava on varattu kaupungin käyttöön jumppaa varten, mutta nuorisoa se ei vaikuta Lehtosen mukaan kiinnostavan. Käytös on epäasiallista ja häiriköintiä tapahtuu myös jumpan aikana.

– Sähköpotkulaudoilla on ajettu jumppaavien ihmisten keskellä. Tavalla tai toisella yritetty kiusata toimintaa, kertoo Lehtonen harmistuneena.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rannoilla jatkuva ylläpito

Vaasan kaupungin vastaavan puutarhuri Kaj-Erik Grandellin mukaan uimarantojen hoitaminen on pitkä prosessi.

– Uimarantojen hoito alkaa jo keväällä. Hiekat seulotaan koneella, jolloin sieltä saadaan pois kaikki sinne kuulumaton ja epämääräinen. Kaisloja poistetaan ja uutta hiekkaa lisätään.

Rannoilla on myös jatkuva ylläpito.

– Roskaaminen on suuri ongelma uimarannoilla, Grandell sanoo.

Vaasan kaupungilla on sopimus paikallisten sukellusseurojen kanssa.

– He käyvät säännöllisesti sukeltamassa kaikki rannat ja ylimääräiset esineet poistetaan. Mitään ylimääräistä ei nyt ole löytynyt, kertoo Grandell.

Grandell on Mansikka-ahon kanssa samoilla linjoilla.

– Lasinsirujen määrä on huomattavasti vähentynyt viime vuosina, hän kiteyttää.

Häirinnästä voi aina soittaa hätäkeskukseen

Pohjanmaan poliisilaitoksen komisario Timo Välimäen mukaan ilmoitukset uimarannoilla tapahtuvasta häirinnästä koskevat lähinnä nuorison käyttäytymistä iltaisin.

Häirinnästä on myös suotavaa ilmoittaa matalalla kynnyksellä.

– Häirinnän kriteerit voivat olla monenlaisia. Säännöksiä löytyy muun muassa järjestyslaista ja rikoslaista. Jos kansalainen kokee häirinnän olevan sellaista, että siitä on syytä ilmoittaa poliisille eikä häiritsijä pyynnöstä lopeta häirintää, niin aina voi soittaa hätäkeskukseen ja pyytää poliisin puuttumista häiritsevään käytökseen, muistuttaa Välimäki.

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje