87-vuotias korkeimman oikeuden tuomari Ginsburg sairaalahoitoon Yhdysvalloissa – liberaalituomarin terveydentilaa on Trumpin kaudella seurattu herkeämättä

WASHINGTON

Yhdysvalloissa 87-vuotias korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg on siirretty sairaalahoitoon, oikeus kertoi tiistaina paikallista aikaa.

Ginsburg joutui sairaalaan epäillyn tulehduksen vuoksi. Tutkimusten jälkeen Ginsburgia on tarkoitus pitää sairaalahoidossa toipumassa joitakin päiviä, oikeuden lausunnosta selviää.

Iäkkään liberaalituomarin terveydentilaa on Donald Trumpin presidenttikaudella seurattu herkeämättä. Korkeimman oikeuden yhdeksästä tuomarista parhaillaan neljä on liberaaleja.

Jos Ginsburg ei pysty enää hoitamaan tehtäväänsä, Trumpin vastustajat pelkäävät presidentin pääsevän nimittämään oikeusistuimeen lisää konservatiivituomareita. Tuomarit voivat halutessaan pysyä virassaan kuolemaansa saakka, ja siten nimityksillä on tuntuva yhteiskunnallinen merkitys usein vuosikymmenien päähän.

Liberaaleilla tuomareilla on ollut tärkeä rooli muun muassa aborttioikeuden säilyttämisessä Yhdysvalloissa konservatiivien rajoitusyrityksistä huolimatta. Lisäksi he ovat muun muassa estäneet presidentin valtaoikeuksien merkittävän lisäämisen.

Presidentti Trump kommentoi uutista Ginsburgin sairaalahoidosta toivomalla tälle hyvää ja sanomalla, että tuomari on ollut myös Trumpin kannalta myönteisten päätösten takana.

Kommentoi











Luetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko