Äärioikeisto tuplasi paikkansa Espanjan parlamentissa uusintavaaleissa – hallituksen muodostaminen yhä vaikeampaa

Sosialistipuolue PSOE on Espanjan parlamenttivaalien jälkeen yhä suurin puolue 28 prosentin äänisaaliilla, mutta sen paikkamäärä heikkeni.

Sosialistit menettivät kolme paikkaa ja tyytyvät 120 paikkaan 350-jäsenisessä Espanjan parlamentissa.

Vaalit olivat jo toiset tänä vuonna, sillä virkaatekevä pääministeri sosialistien Pedro Sanchez ei onnistunut muodostamaan hallitusta.

Toiseksi suurin puolue on oikeistolainen kansapuolue PP, joka sai 88 paikkaa ja vajaat 21 prosenttia äänistä.

Kolmanneksi nousi äärioikeistolainen Vox, joka sai 15 prosenttia äänistä ja kaksinkertaisti paikkamääränsä 52:een parlamentissa.

Uusintavaalien suurin romahdus oli keskustaliberaali Ciudadanos, joka menetti peräti 47 paikkaa pudoten 57:stä 10:een.

Äärivasemmiston Unidas Podemos menetti hieman asemiaan ja jäi 35 paikkaan. Lisäksi parlamentissa on suuri joukko alueellisia puolueita pienillä paikkamäärillä.

Edessä vaikeat hallitusneuvottelut

Sosialistien Pedro Sanchezilla on yhä vaikeampi tehtävä koota hallitus, sillä hänen vasemmistoliittoumansa kannatus heikkeni.

Hän kertoi yrittävänsä koota edistyksellistä hallitusta, joka ei perustu yhteiselon vastustamiseen ja vihan lietsomiseen.

Helpompi tilanne ei ole myöskään oikeistossa, sillä sieltäkin puuttuu ratkaiseva enemmistö.

Saadakseen hallituksen kasaan Sanchezin täytyisi saada kansanpuolueen tuki, tai vaihtoehtoisesti alueellisten puolueiden ja Ciudadanosin tuki.

Enemmistöön tarvittaisiin 176 edustajaa, mutta kansanpuolue voisi teoriassa sallia vasemmistolaisen vähemmistöhallituksen muodostamisen äänestämällä tyhjää.

Espanjassa kansanpuolue ja sosialistit ovat pitkään hallinneet vuorotellen enemmistössä. Puoluekentän sirpaloitumisen myötä hallitusten muodostaminen on ollut aina vaikeampaa.

Vox tuli ryminällä

Espanja on pitkään vastoin muuta Eurooppaa padonnut kansallismielisen oikeiston nousun, sillä ihmisillä on ollut muistissa kenraali Francisco Francon verinen diktatuuri.

Huhtikuun vaaleissa Vox sai 24 paikkaa ja pääsi ensimmäisenä äärioikeistolaisena puolueena parlamenttiin Francon jälkeisenä aikana vuodesta 1975 laskien. Nyt kannatus tuplaantui.

Voxin nousuun vaikuttivat poliittisen järjestelmän sekasorto ja kyvyttömyys muodostaa hallitusta sekä Katalonian itsenäistymishalu ja levottomuudet. Vox vastustaa Katalonian itsenäisyyttä.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Uusimmat ulkomaan uutiset