Meteorologi: Myrsky heikkenee mutta laajenee – Bahamasaaria kurittava Dorian laantui kolmoskategorian hurrikaaniksi

FLORIDA / PORT SAINT LUCIE

Hirmumyrsky Dorian on heikentynyt kolmoskategorian hurrikaaniksi, kertoo Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus.

Keskuksen viimeisimmän tiedotteen mukaan Dorian oli Grand Bahama -saaren yllä. Tuulet puhalsivat alueella noin 55 metriä sekunnissa.

Saarivaltion pääministeri Hubert Minnis kertoi aiemmin ainakin viiden ihmisen kuolleen hurrikaanin aiheuttamissa tuhoissa. Hän kuvaili CBS:n mukaan myrskyä historialliseksi tragediaksi ja kuvaili tuhoa ennenkuulumattomaksi ja laajaksi.

Myrsky oli CNN:n mukaan aamulla Suomen aikaa noin 170 kilometrin etäisyydellä Floridasta. Hurrikaani on jäänyt aloilleen Grand Bahaman saaren ylle. Myrsky on ollut brittilehti Guardianin mukaan suurin piirtein paikoillaan noin 12 tunnin ajan, ja Bahaman alueella se on pyörinyt jo vuorokauden ajan.

Lehden mukaan jopa 13  000 kotia on tuhoutunut tai vahingoittunut. Grand Bahaman saarelle on iskenyt myrskyaaltoja, jotka ovat noin 4–5 metriä normaalia aallokkoa korkeampia.

Pelastusryhmät eivät pääse apuun

CBS:n mukaan Dorian on aiheuttanut Bahamalla valtavia tulvia, repinyt kattoja riekaleiksi, heitellyt autoja ympäriinsä ja pakottanut myös pelastusryhmät hakemaan suojaa myrskyltä.

Guardianin mukaan poliisipäällikkö Samuel Butler on kehottanut ihmisiä pysymään rauhallisina ja jakamaan gps-koordinaattinsa. Hän kuitenkin kertoi, että pelastusyksiköiden on pakko odottaa sääolosuhteiden paranemista.

–  Emme vain pääse luoksenne, hän kertoi paikallisella radiokanavalla ZNS:llä.

Guardianin mukaan viranomaiset ovat saaneet Bahamalla hämmästyttävän määrän soittoja ihmisiltä, joiden kodit tulvivat. Eräs radiokanava kertoo myös saaneensa yli 2  000 hätäviestiä.

Radiokanavan saamien viestien joukossa oli muun muassa ilmoitus viiden kuukauden ikäisestä lapsesta, joka on hylättynä katolla.

Bahamalaisen sanomalehden Tribune 242:n nettisivuilla julkaistuissa videoissa näkyy esimerkiksi, kuinka vesi yltää paikoin puutalojen kattoihin saakka. Ruskean veden keskellä on kellahtaneita veneitä, puiden oksia ja muuta irtoromua.

Rannikkokaupunki saa jo osansa myräkästä

Lähes 45 metriä sekunnissa puhaltavat myrskytuulet ovat iskeneet Floridan itärannikolle, kertoo Guardian. Floridassa, Etelä-Carolinassa, Georgiassa ja Virginiassa on annettu evakuointimääräyksiä.

CNN kertoo, että hurrikaani-Dorianin vaikutukset ovat alkaneet jo tuntua Floridassa sijaitsevassa rannikkokaupunki Stuartissa, vaikka myrsky on edelleen Bahaman yllä. Osa Stuartissa sijaitsevista myrskysuojista on lopettanut evakuoitujen vastaanottamisen.

Stuartin asukkaat ovat erityisesti vaarassa, koska monet heistä asuvat naapurustoissa, jotka ovat paitsi matalalla myös jokien ja kanaalin läheisyydessä. Myrsky voi nostaa veden korkeutta äkillisesti näillä alueilla.

Stuartissa on ollut voimakkaita lyhytkestoisia sateita, kertoo CNN:n meteorologi Derek van Dam paikan päältä. Kaupungissa on myös nähty salamointia sekä voimakkaita puuskittaisia myrskytuulia.

Van Dam varoitti, että vaikka myrsky on jokseenkin heikentynyt, se kuitenkin suurenee, kun trooppiset myrskytuulet laajenevat sen keskuksesta.

CNN:n mukaan myrskyn odotetaan liikkuvan vaarallisen lähelle Floridan itärannikkoa paikallista aikaa tiistain sekä keskiviikon vastaisen yön aikana.

Yli 9  500 ihmistä on hakenut suojaa yhteensä 121 myrskysuojasta Floridan alueella, kertoo paikallinen hätätilanteiden hallinnasta vastaava virasto. Hurrikaanikeskus on varoittanut, että alueella on myös mahdollisuus tornadoihin.

Yli 1  300 lentoa on Guardianin mukaan peruttu myrskyn vuoksi. Näiden lisäksi jopa tuhannen lennon uskotaan peruuntuvan tiistaina.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko