Amerikassa ei tarkisteta äänestäjän henkilöllisyyttä

Äänestyspaikka näyttää ihan samalta kuin Suomessa – paitsi että sen nurkassa nököttää kopiokonetta muistuttava musta laite. Siihen syötetään äänestysliput, ja se laskee äänet saman tien.

Bostonin liepeillä Somervillessä olevalle äänestyspaikalle saapuu väkeä harvakseltaan. Ennen ovien avaamista ulkona oli vähän jonoakin, mutta varttia myöhemmin se on jo hälvennyt.

Tänään tiistaina äänestetään presidentinvaalien esivaaleissa monissa osavaltioissa eri puolilla Yhdysvaltoja. Päivää kutsutaan lukuisien vaalien vuoksi supertiistaiksi, mutta se on aivan tavallinen arkipäivä.

Moni ehtiikin äänestämään vasta illalla.

Heti aamusta kansalaisvelvollisuutensa hoitaneen 23-vuotiaan Lindsey Krecklerin mielestä vaalipäivän pitäisi olla vapaapäivä, jotta ihmisten olisi helpompi ehtiä äänestyspaikoille. Lisäksi hän kritisoi sitä, että äänestäjäksi täytyy rekisteröityä viimeistään 20 päivää ennen vaaleja.

– Määräaika menee monelta ohi huomaamatta. Rekisteröitymisen pitäisi olla mahdollista vielä vaalipäivänäkin.

Kreckler valitsi pitkän pohdinnan jälkeen ehdokkaakseen Hillary Clintonin. Hänen 24-vuotias puolisonsa Richard Sutton puolestaan antoi äänensä Bernie Sandersille.

Yhdysvalloissa äänestäjiltä vaaditaan ennakkorekisteröitymistä, mutta heidän henkilöllisyyttään ei välttämättä tarkisteta lainkaan. Esimerkiksi Massachusettsissa henkilötodistusta kysytään vain ensikertalaisilta.

– Me olemme aika luottavaisia, vaalivirkailija toteaa. Hän ei kerro nimeään, koska ei saisi antaa haastatteluja.

Ensikertalaistenkaan henkilötodistuksia ei kysellä sen varmistamiseksi, ettei äänestäjä tekeydy toiseksi ihmiseksi. Vaalivirkailijoita kiinnostaa ajokortissa lukeva osoite. Se osoittaa, että äänestäjä asuu tässä osavaltiossa.

28-vuotias Robert Hoyt kertoo, että moni hänen ystävistään kokee äänestämisen vaikeaksi siksi, että he ovat muuttaneet ajokortin saamisen jälkeen eri osavaltioon. Ystävät luulevat, ettei heillä siksi ole oikeutta äänestää uudessa kotipaikassaan.

Tosiasiassa kotipaikkansa voi todistaa ajokortin sijasta esimerkiksi sähkölaskulla. Tätä Hoytin ystävät eivät kuitenkaan tiedä, koska eivät ole ottaneet asiasta selvää.

"Joskus ihmiset ovat vain laiskoja."

Äänestyspaikan sijainnista ei suur-Bostonissa asuvilla ole valittamista. Niitä on tiheään asutuilla alueilla muutaman korttelin välein.

Yhdysvaltojen politiikkaa yliopistossa opiskellut Kreckler kertoo kuulleensa luennolla, että yhdellä Bostonin äänestyspaikoista on vain kaksi rekisteröitynyttä äänestäjää. Paikkaa ei kuitenkaan voida lakkauttaa, sillä kansalaisella on oikeus voida äänestää kotinsa lähellä.

– Boston joutuu järjestämään paikalle neljä vaalivirkailijaa ja ääntenlaskentakoneen vain kahta äänestäjää varten, jotka eivät välttämättä edes ilmesty paikalle, Kreckler nauraa.

35-vuotias Brian Cullinan haluaisi kuitenkin, että uurnille pääsisi millä tahansa äänestyspaikalla. Se helpottaisi esimerkiksi lounastauolla äänestämistä.

Bernie Sandersia äänestänyt Cullinan moittii sitä, että tällä hetkellä netistä ei edes saa tietoa siitä, mihin kellonaikaan oma äänestyspaikka on auki.

– Äänestän joka vaaleissa ja tiesin paikan avautuvan seitsemältä, mutta olisin silti halunnut vielä varmistaa asian.

Supertiistaina 1. maaliskuuta 13 Yhdysvaltain osavaltiota äänestää presidentinvaalien esivaalissa.

MARIA ANNALA/LÄNNEN MEDIA/BOSTON

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa

  • Uutiset
  • Urheilu