Arabiemiirikuntien mukaan tankkeri-iskujen takana oli valtiollinen toimija

NEW YORK

Arabiemiirikuntien vetämien tutkimusten mukaan viime kuussa Persianlahdella öljytankkereihin tehtyjen iskujen takana oli valtiollinen toimija. YK:n turvallisuusneuvostolle tutkimusten alustavia tuloksia esitellyt Arabiemiirikunnat ei kuitenkaan esittänyt todisteita siitä, että Iran olisi ollut iskujen takana.

Iskut tapahtuivat 12. toukokuuta lähellä Fujairahin satamaa Arabiemiirikuntien rannikolla. Merimiinaiskut vaurioittivat kahta Saudi-Arabian, yhtä Arabiemiirikuntien ja yhtä Norjan tankkeria.

Tutkimukset viittaavat siihen, että iskut tehtiin Limpet-miinoilla, jotka sukeltajat kiinnittivät laivoihin magneettisesti. Arabiemiirikuntien mukaan isku oli monimutkainen ja koordinoitu ja todennäköisesti vain valtiollinen toimija kykenisi siihen.

Yhdysvallat ja Saudi-Arabia ovat syyttäneet iskusta Irania, joka on kiistänyt osallisuutensa. Tapaus on kiristänyt entisestään jännitteitä Yhdysvaltojen ja Iranin välillä ja lisännyt pelkoja sodasta Persianlahdella.

Saudi-Arabian YK-lähettiläs Abdallah al-Mouallimi sanoi turvallisuusneuvoston kokouksen jälkeen, että Saudi-Arabia uskoo Iranin olevan vastuussa iskusta. Venäjän YK-lähettiläs Vladimir Safronkov puolestaan sanoi, ettei turvallisuusneuvostolle esitetty todisteita Iranin osallisuudesta, ja muistutti tutkinnan olevan yhä kesken.

Venäjän uskotaankin estävän YK:n turvallisuusneuvoston toimet Irania vastaan.

Yhdysvallat on iskujen jälkeen vahvistanut sotilaallista läsnäoloaan Persianlahdella. Presidentti Donald Trump on kuitenkin sanonut, ettei hän halua sotaa Iranin kanssa.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Uusimmat ulkomaan uutiset

Uusimmat Kotimaan uutiset