Armenian oppositio ja armeija vaativat pääministerin eroa, pääministeri syyttää armeijaa vallankaappausyrityksestä

JEREVAN

Armenian opposition mukaan maan pääministerillä Nikol Pashinjanilla on "viimeiset hetket aikaa erota". Samalla oppositio vaati, ettei pääministeri lietso sisällissotaa.

Pashinjan itse marssi torstaina maan pääkaupungin Jerevanin halki tukijoidensa kanssa ja sanoi tilanteen olevan jännitteinen, mutta hallinnassa.

–  Tilanne on jännitteinen, mutta meidän täytyy olla samaa mieltä siitä, ettei yhteenottoja sallita, Pashinjan sanoi.

Pääministeri Pashinjan on ajautunut törmäyskurssille niin maan armeijan kuin opposition kanssa johtuen hänen toimistaan Vuoristo-Karabahin konfliktissa. Armeija vaati aiemmin Pashinjanin eroa tiedotteessaan.

Vastaiskuna pääministeri erotti pääesikunnan päällikön Onik Gasparjanin ja kutsui erovaatimuksia vallankaappausyritykseksi.

Hieman aiemmin Pashinjan oli erottanut myös pääesikunnan apulaispäällikön Tigran Khatshatrjanin. Khatshatrjan oli ennen erottamistaan arvostellut pääministerin lausuntoja Vuoristo-Karabahin konfliktista.

Armeija kritisoi kannanotossaan Pashinjanin päätöstä ja vaati pääministerin eroa.

–  Erottamispäätös perustui täysin Pashinjanin henkilökohtaisiin tunteisiin -- Pashinjan ja hänen hallintonsa eivät kykene tekemään sopivia päätöksiä, armeijan kannanotossa sanottiin.

Pashinjan saanut kritiikkiä toimistaan Vuoristo-Karabahin taisteluissa

Pashinjan on saanut kritiikkiä toimistaan Vuoristo-Karabahin viime vuoden taisteluissa, jotka päättyivät tulitaukosopimukseen Azerbaidzhanin kanssa. Häntä on vaadittu aiemmin eroamaan mielenosoituksissa johtuen tulitaukosopimuksesta, jota kriitikot pitävät Armenialle epäedullisena.

Maan oppositio on kutsunut koolle mielenosoituksia myös torstaina vaatiakseen pääministerin eroa.

Venäjän välittämän tulitaukosopimuksen ehtojen mukaan Armenia suostui luovuttamaan Azerbaidzhanille kolme Vuoristo-Karabahin aluetta. Lisäksi Azerbaidzhan sai pitää taisteluissa valloittamansa neljä aluetta.

Armenia ja Azerbaidzhan ovat vuosikausia kiistelleet Vuoristo-Karabahin alueen hallinnasta. Taistelut maiden välillä leimahtivat syyskuun lopussa.

Tulitauko maiden välillä alkoi marraskuussa. Taisteluissa kuoli yli 6  000 ihmistä.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa

  • Uutiset
  • Urheilu
&& (Ulkomaat != "Bannerikokeilut")