Aung San Suu Kyi puolustaa Myanmaria Haagin tuomioistuimessa

HAAG

Gambia vaatii Haagin kansainväliseltä tuomioistuimelta (ICJ) pikaisia toimia rohingya-muslimeiden kansanmurhan pysäyttämiseksi Myanmarissa. Gambian oikeusministeri Abubacarr Tambadou vakuutti puheenvuorossaan tuomareille, että kyseessä on Gambian ja Myanmarin välinen kiista. ICJ on perustettu ratkomaan valtioiden välisiä erimielisyyksiä.

Oikeussalissa oli läsnä myös Myanmarin siviilihallinnon johtaja ja rauhannobelisti Aung San Suu Kyi. Hänen on määrä puolustaa maansa asevoimien toimintaa tuomioistuimelle huomenna. Valtiojohtajan esiintyminen tuomioistuimessa on erittäin poikkeuksellista.

ICJ päättää kolmipäiväisen suullisen käsittelyn jälkeen, onko sillä tuomiovaltaa Myanmarin ja rohingyojen tapauksessa.

Gambia ajaa tuomioistuimessa asiaa 57-jäsenisen Islamilaisten maiden järjestön puolesta. Kanteen mukaan Myanmar rikkoo vuonna 1948 solmittua YK-sopimusta kansanmurhan estämisestä toiminnallaan rohingya-muslimivähemmistöä vastaan. Gambian kanteen mukaan Myanmar on pyrkinyt tuhoamaan rohingyat osin tai kokonaan joukkomurhia ja raiskauksia toteuttamalla.

Suu Kyi pääsee ääneen huomenna. Vuoden 1991 rauhannobelistin odotetaan korostavan, ettei valtioiden välisiä riitoja ratkomaan perustetulla kansainvälisellä tuomioistuimella ole tuomiovaltaa asiassa. Hän väittänee myös, että Myanmarin asevoimien toimet rohingyoja vastaan ovat kohdistuneet vain muslimiväestön militantteihin taistelijoihin.

YK:n riippumaton selvitys on todennut Myanmarin toimissa kansanmurhan piirteitä. Tuhansia rohingya-muslimeja on tapettu, ja yli 700  000 on paennut naapurimaahan Bangladeshiin.

Myanmaria vastaan on vireillä oikeusjuttuja rohingya-muslimeista myös kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ICC:ssä sekä Argentiinassa.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa


  • Uutiset
  • Urheilu