EU-lähde: Johnson luvannut anoa brexit-lykkäystä vielä tänään

LONTOO

Britannian pääministeri Boris Johnson on kertonut Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille anovansa Britannian EU-erolle lykkäystä vielä tänään, kertoo uutistoimisto AFP:n EU-lähde. Lähteen mukaan Johnson antoi lupauksensa Tuskin kanssa käymässään puhelinkeskustelussa.

Tusk kertoi Twitterissä odottavansa kirjettä. Hän vahvisti puhuneensa tilanteesta Johnsonin kanssa Britannian parlamentin alahuoneen äänestyksen jälkeen.

Myös parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow on kertonut Independent-lehdelle olevansa valmis allekirjoittamaan lykkäystä anovan kirjeen, jos parlamentti häneltä sitä pyytää.

Parlamentin alahuone hyväksyi tänään ehdotuksen, jonka mukaan pääministeri Boris Johnsonin neuvottelemasta erosopimuksesta voidaan äänestää parlamentissa vasta sopimuksen toimeenpanoa koskevan lainsäädännön valmistuttua.

Tulos oli katkera pettymys Johnsonille, ja sen olisi lain mukaan pitänyt pakottaa hänet pyytämään EU:lta lisäaikaa EU-erolle tammikuun loppuun asti. Tuoreeltaan Johnson kuitenkin kieltäytyi neuvottelemasta uutta aikataulua. Johnsonin tulkinnan mukaan laki ei häntä siihen velvoita.

Kukaan ei heti tuntunut tietävän, mihin kieltäytyminen lykkäyspyynnöstä johtaisi. Todennäköisimmin luvassa olisi ainakin oikeudenkäyntiä, jonka seurauksena Johnsonin olisi pakko nöyrtyä ja lähettää lykkäysanomuskirje Brysseliin.

Jos EU hyväksyy lykkäyksen, Johnson ei lain mukaan voi sitä enää estää. Hänen on suostuttava myös muuhun EU:n ehdottamaan aikatauluun, ellei brittiparlamentti toisin päätä.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vaati Johnsonia noudattamaan lakia ja tarttumaan kynään. EU:n komissio puolestaan hoputti Johnsonin hallitusta selittämään pikaisesti, miten se aikoo edetä erovalmisteluissa.

Brexit-ministeri Steve Barclay vakuutti hallituksen noudattavan lakia, minkä tulkittiin tarkoittavan, että Johnson lopulta peruu puheensa.

Seuraava äänestys ensi viikolla

Ehdotuksen eroäänestyksen lykkäyksestä teki konservatiivipuolueesta pois potkittu Oliver Letwin yhdessä useiden muiden kansanedustajien kanssa. Alahuone hyväksyi ehdotuksen äänin 322–306.

Letwin itse kannattaa Johnsonin neuvottelemaa erosopimusta mutta halusi varmistaa, ettei Britannia ajautuisi kuun lopussa sopimuksettomaan eroon, jos sopimusta koskevaa lainsäädäntöä ei saataisi hyväksytyksi siihen mennessä.

Johnsonin mukaan sopimuksen toimeenpanoa koskeva lainsäädäntö toimitetaan parlamentin käsiteltäväksi heti alkuviikosta. Ensimmäisen kerran siitä äänestetään todennäköisesti tiistaina.

Sopimuksen ensiviikkoisia läpimenomahdollisuuksia pidettiin lauantaina kohtuullisina, sillä moni lykkäystä kannattanut kertoi äänestävänsä erosopimuksen puolesta, kunhan sopimuksettoman eron riski on poistunut.

Mahdollista on silti sekin, että EU-eroa vastustavat parlamentaarikot kaappaavat lakiesityksen ja asettavat eron ehdoksi esimerkiksi uuden kansanäänestyksen.

Moneen kertaan siirretty brexit-määräpäivä on tällä hetkellä 31. lokakuuta. Jäljelle jäävien 27 EU-maan edustajat kokoontuvat sunnuntaiaamuna keskustelemaan tuoreimmista brexit-käänteistä.

Ongelmana ollut Pohjois-Irlanti

Päivitetyn erosopimuksen myötä Pohjois-Irlanti jäisi Britannian tullialueeseen ja hyötyisi Britannian neuvottelemista uusista kauppasopimuksista, mikä on ollut Britannian vaatimus.

Britannia ja EU ovat sopineet mekanismista, jolla varmistettaisiin, ettei Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalle tarvita rajatarkastuksia. Britannian on sopimuksen mukaan perittävä EU:n tullit sellaisilta kolmansista maista tulevilta tuotteilta, jotka saattavat päätyä EU:n markkinoille.

Pohjois-Irlannissa noudatettaisiin tiettyjä EU:n sisämarkkinoiden sääntöjä.

Alun perin Britannia ja EU pääsivät sopuun erosopimuksesta jo viime joulukuussa. Valmis erosopimus on sen jälkeen tyrmätty Britannian parlamentissa kolme kertaa.

Lähteet: AFP, BBC, Guardian

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Uusimmat ulkomaan uutiset