Johnson: Jos parlamentti hylkää brexit-lainsäädännön aikataulun, tulossa vaalit

LONTOO

Britannian pääministerin Boris Johnsonin mukaan hallitus vetää pois brexit-lakiehdotuksensa, jos parlamentti ei hyväksy sen aikataulua. Tällöin Britanniassa täytyy järjestää parlamenttivaalit.

Johnson sanoi, että erosopimus on pöydällä ja lainsäädäntö, jolla se toteutetaan, kansanedustajien edessä, kertoo BBC.

Opposition kansanedustajat ovat sanoneet, ettei lainsäädännön tarkasteluun ole tarpeeksi aikaa. Arvostelijoiden mukaan pääministeri yrittää hoputtaa lakiehdotuksen läpimenoa alahuoneessa ja ylähuoneessa, jotta kiisteltyä lakipakettia ei voisi tarkastella lähemmin.

–  Kyse on parlamentin väärinkäytöstä ja häpeällisestä yrityksestä välttää vastuu, tarkastelu ja kunnon keskustelu, sanoi pääoppositiopuolueen työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn.

Corbyn kehottikin kansanedustajia äänestämään hallituksen aikatauluehdotusta vastaan.

Parlamentin odotetaan äänestävän erosopimukseen liittyvästä lainsäädännöstä ja aikataulusta myöhemmin illalla.

Vihreä valo alahuoneelta tarkoittaisi käsittelyn jatkumista tiukassa aikataulussa. Hallitus yrittää saada lain läpi kolmessa päivässä

Johnson ve tosi parlamentaarikkoihin

Pääministeri Boris Johnson vetosi parlamentaarikkoihin istunnon aluksi. Jos parlamentti tukee lainsäädäntöä, brexit saadaan Johnsonin mukaan tehtyä ja maa voi siirtyä eteenpäin.

–  Paras tapa estää haitallinen sopimukseton brexit on äänestää tämän sopimuksen puolesta tänään, Johnson sanoi.

Britannian pääministerin taistelu EU-eron puolesta jatkuu tänään, vain yhdeksän päivää ennen eropäivää. Eron on määrä tapahtua ensi viikon torstaina.

Keskustelu polveili istunnon alussa kalastajien oikeuksista työntekijöiden oikeuksiin. Johnsonin mukaan maa voi aloittaa toipumisen, jos sopimus nyt hyväksytään.

"EU:n oltava valmis kaikkiin vaihtoehtoihin"

EU-maita edustavan Donald Tuskin mukaan EU:n pitää olla valmis kaikkiin brexit-vaihtoehtoihin. Euroopan parlamentissa aamulla puhunut Tusk kertoi jatkavansa keskusteluita jäsenmaiden kanssa siitä, miten Britannian lisäaikapyyntöön ja tilanteeseen vastataan.

Yksi asia on Tuskin mukaan selvä: Sopimukseton brexit ei ole koskaan EU:n valinta.

–Konsultaatioiden tulos riippuu pitkälti siitä, mitä Britannian parlamentti päättää tai on päättämättä. Meidän pitää olla valmiita kaikkiin skenaarioihin.

EU ja Britannia pääsivät viime viikon torstaina sopuun uudesta erosopimuksesta. Pääministeri Johnson toivoo, että neuvoteltujen muutosten jälkeen parlamentin enemmistö asettuisi vihdoin sen taakse.

Brittimedian mukaan Johnsonin erosopimus voisi olla saamassa parlamentin tuen täpärästi.

Miten tähän on päädytty?

Britannian parlamentti käsittelee tänään lainsäädäntöä, jolla toteutetaan Britannian ja EU:n neuvottelema erosopimus. Oppositio on arvostellut aikataulua liian haastavaksi.

Aikaa vastaan taisteleva Johnson olisi toivonut, että parlamentin alahuone olisi päässyt ottamaan kantaa itse erosopimukseen jo lauantaina sekä uudelleen maanantaina, mutta eri syistä äänestys viipyi.

Lauantaina Britannian parlamentin alahuone kieltäytyi ottamasta kantaa erosopimukseen ennen kuin sen toimeenpanoa koskeva lainsäädäntö on hyväksytty. Samalla hallitus joutui tilanteeseen, että sen oli lähetettävä Brysseliin pyyntö eron lykkäämisestä.

Tämä oli kova paikka Johnsonille, joka on sanonut viruvansa mieluummin kuolleena ojassa kuin pyytävänsä lisäaikaa.

Maanantaina toiveet selkeästä kyllä-ei-äänestyksestä kaatuivat puhemieheen. Alahuoneen puhemies John Bercow torjui yrityksen nostaa sopimus äänestykseen, koska asetelma olisi hänen mukaansa ollut sama kuin kaksi päivää aiemmin.

Mitä EU-parlamentti sanoo?

Omia aikataulujaan maanantaina linjannut Euroopan parlamentti aikoo äänestää brexit-sopimuksesta vasta sen jälkeen, kun sopimus on hyväksytty Britanniassa.

Parlamentin perussopimusvaliokunnassa istuva Miapetra Kumpula-Natri (sd.) kertoo, että tämä oli selvä yhteinen näkemys, kun valiokunta aloitti maanantaina erosopimuksen tekstin arvioinnin. EU-parlamentin työ sopimuksen vahvistamiseksi jatkuu, mutta koko parlamentin hyväksyttäväksi sopimusta ei vielä viedä.

–  EU-parlamentti ei missään tapauksessa lähde omiin äänestyksiin ennen kuin Britanniassa on käyty koko lainsäädäntöprosessi läpi, Kumpula-Natri sanoo.

Sopimustekstiä kammataan tarkasti läpi myös EU-parlamentissa. Kumpula-Natrin mukaan se on tärkeää, koska nyt neuvoteltu ratkaisu on pohjana tuleville kauppaneuvotteluille, joita käydään todennäköisesti vuosia.

–  Kyse on ensimmäisestä kauppasopimuksesta, jolla lähdetään erkaantumaan toisistamme kuten brexit-neuvottelija Michel Barnier hyvin sanoi. Yleensä kauppasopimuksilla lähennetään säätelyä ja standardeja. Tämä kuvaa hyvin tätä absurdia tilannetta.

Kipein kohta brittikansanedustajille ovat tullitarkastukset, joita uuden sopimuksen myötä tulisi Britannian ja Pohjois-Irlannin väliin.

–  Johnson on hyväksynyt tullitarkastuksia pisteillä, jotka johtavat Pohjois-Irlantiin, millä vältetään tarkastukset Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä, huippukokouksia johtava Tusk selvitti Strasbourgissa.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin mukaan EU on tehnyt kaikkensa, jotta Britannia lähtisi EU:sta hallitusti.

–  Tulen aina suremaan Britannian päätöstä lähteä, mutta ainakin voimme katsoa toisiamme silmiin ja sanoa, että olemme tehneet voitavamme, jotta ero olisi järjestäytynyt.

Sopimuksen hyväksyminen tietäisi Britannialle tasaista tietä ulos EU:sta, koska eroa seuraisi siirtymäaika. EU-maiden odotetaankin olevan suopeita lisäajalle, jos sen avulla vältetään hallitsematon ero.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko