Britannian työväenpuolue esitteli radikaalin vaaliohjelman: kansallistaisi rautatie-, vesi- ja sähköverkkoyhtiöt

BIRMINGHAM

Britannian työväenpuolue on esitellyt vaaliohjelmansa, jossa se lupaa lyhentää työviikon 32 tuntiin, investoida merkittävästi julkisiin palveluihin ja kansallistaa muun muassa aiemmin yksityistetyt rautatie-, vesi- ja sähköverkkoyhtiöt.

Näiden lisäksi työväenpuolue neuvottelisi Britannian EU-erosopimuksen uudestaan ja järjestäisi erosta sen pohjalta uuden kansanäänestyksen. Ohjelma lupaa myös vihreää teollista vallankumousta vastaukseksi meneillään olevaan ilmastokriisiin.

Puolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn kuvaili ohjelmaa radikaaleimmaksi ja kunnianhimoisimmaksi vuosikymmeniin.

Työväenpuolueen visioissa julkisen sektorin työntekijöiden palkkoja nostettaisiin viidellä prosentilla ja yliopistojen lukukausimaksut poistettaisiin. Tämä rahoitettaisiin muun muassa nostamalla rikkaimman viiden prosentin veroja, yritysveroja sekä verottamalla osakekauppaa.

Konservatiivipuolue syytti pääkilpailijaansa holtittomasta törsäämisestä, joka murskaisi maan talouden. Myös elinkeinoelämänjärjestöt arvostelivat esitystä.

Corbyn kertoi odottaneensa vihanmielistä palautetta elinkeinoelämän järjestöiltä, poliittisilta kilpailijoilta ja pääosin oikeistolaiselta medialta, koska nykysysteemi toimii niiden kannalta aivan hyvin.

–  Mutta teidän kannaltanne se ei toimi, Corbyn julisti kuulijoilleen Birminghamissa.

Mielipidetiedustelujen mukaan työväenpuolue on kannatuksessa pahasti konservatiivien perässä. Toisaalta niin oli tässä vaiheessa kampanjaa myös kaksi vuotta sitten, jolloin työväenpuolue lopulta paransi kannatustaan konservatiiveihin nähden.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko