Britanniassa parlamentti käy kiinni erosopimuksen savottaan – eroon 9 päivää

BRYSSEL

Britannian pääministerin Boris Johnsonin taistelu EU-eron puolesta jatkuu, kun eropäivään on aikaa enää vain yhdeksän päivää. Eron on määrä tapahtua ensi viikon torstaina.

Britannian parlamentin odotetaan käsittelevän tänään lainsäädäntöä, jolla toteutetaan Britannian ja EU:n neuvottelema, valmis erosopimus.

Omia aikataulujaan maanantaina linjannut Euroopan parlamentti aikoo äänestää brexit-sopimuksesta vasta sen jälkeen, kun sopimus on hyväksytty Britanniassa.

Parlamentin perussopimusvaliokunnassa istuva Miapetra Kumpula-Natri (sd.) kertoo, että tämä oli selvä yhteinen näkemys, kun valiokunta aloitti maanantaina erosopimuksen tekstin arvioinnin. EU-parlamentin työ sopimuksen vahvistamiseksi jatkuu, mutta koko parlamentin hyväksyttäväksi sopimusta ei vielä viedä.

–  EU-parlamentti ei missään tapauksessa lähde omiin äänestyksiin ennen kuin Britanniassa on käyty koko lainsäädäntöprosessi läpi, Kumpula-Natri sanoo.

Lainsäädäntöä yritetään saada läpi Britannian parlamentista vaativassa aikataulussa.

Aikaa vastaan taisteleva Johnson olisi toivonut, että parlamentin alahuone olisi päässyt ottamaan kantaa itse erosopimukseen jo lauantaina sekä uudelleen maanantaina, mutta eri syistä äänestys viipyi.

Lauantaina Britannian parlamentin alahuone kieltäytyi ottamasta kantaa erosopimukseen ennen kuin sen toimeenpanoa koskeva lainsäädäntö on hyväksytty. Samalla hallitus joutui tilanteeseen, että sen oli lähetettävä Brysseliin pyyntö eron lykkäämisestä.

Tämä oli kova paikka Johnsonille, joka on sanonut viruvansa mieluummin kuolleena ojassa kuin pyytävänsä lisäaikaa.

Maanantaina toiveet selkeästä kyllä-ei-äänestyksestä kaatuivat puhemieheen. Alahuoneen puhemies John Bercow torjui yrityksen nostaa sopimus äänestykseen, koska asetelma olisi hänen mukaansa ollut sama kuin kaksi päivää aiemmin.

Pohja tuleville kauppaneuvotteluille

Sopimustekstiä kammataan tarkasti läpi myös EU-parlamentissa. Kumpula-Natrin mukaan se on tärkeää, koska nyt neuvoteltu ratkaisu on pohjana tuleville kauppaneuvotteluille, joita käydään todennäköisesti vuosia.

–  Kyse on ensimmäisestä kauppasopimuksesta, jolla lähdetään erkaantumaan toisistamme kuten brexit-neuvottelija Michel Barnier hyvin sanoi. Yleensä kauppasopimuksilla lähennetään säätelyä ja standardeja. Tämä kuvaa hyvin tätä absurdia tilannetta.

EU-johtajien huippukokouksia johtava Donald Tusk on samaan aikaan konsultoinut pääkaupunkeja siitä, mitä Britannian pyyntöön lisäajasta vastataan.

Sopimuksen hyväksyminen tietäisi Britannialle tasaista tietä ulos EU:sta, koska eroa seuraisi siirtymäaika. EU-maiden odotetaankin olevan suopeilta lisäajalle, jos sen avulla vältetään hallitsematon ero.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko